Юлия Скрипал отказа помощта на руското посолство

Юлия Скрипал

Юлия Скрипал, отровената миналия месец заедно с баща си - бившия разузнавач Сергей Скрипал, жена, заяви, че не иска да се възползва от предложените ѝ услуги на руското посолство в Лондон. Това се казва в разпространено от нейно име чрез британската полиция, цитирано от Ройтерс.

В него се допълва, че състоянието на баща ѝ остава сериозно, както и че тя все още страда от последиците от използваното срещу тях нервнопаралитично вещество. Нападението предизвика една от най-големите кризи след Студената война в британско-руските отношения.

"Имам достъп до семейството и приятелите си и бях уведомена за своите конкретни лица за свръзка в руското посолство, които учтиво ми предложиха да ми помогнат по всеки възможен за тях начин", посочи Юлия Скрипал. "Към момента не искам да се възползвам от техните услуги, но ако размисля, знам как да се свържа с тях."

Преди това руското посолство в Лондон беше заявило, че не му предоставят консулски достъп до 33-годишната Юлия Скрипал.

В понеделник тя беше изписана от болницата в Солсбъри, където по думите ѝ била лекувана от хора с богат опит и към нея било проявено любезно отношение.

Юлия Скрипал заяви, че не е достатъчно укрепнала здравословно, за да даде интервю за медиите, и допълни, че представените от братовчедка ѝ пред руските медии изказвания не са нито нейни, нито на баща ѝ.

"Благодаря на братовчедка си Виктория за загрижеността ѝ за нас, но моля да не ме посещава, нито да опитва да ме търси за момента", се казва в изявлението.

След нападението от 4 март Юлия и Сергей Скрипал бяха в критично състояние в продължение на седмици, но впоследствие започнаха да се подобряват здравословно.

Великобритания обвини Русия, че стои зад нападението с нервнопаралитичното вещество. Западни правителства, включително американското, изгониха над 100 руски дипломати. Русия отхвърли всякакво участие в отравянето и отговори реципрочно на експулсиранията на дипломати.

 

Руското посолство в Лондон се съмнява, че разпространеното от Скотланд ярд изявление от името на Юлия Скрипал действително е било написано от рускинята. Това се казва в съобщение на страницата в интернет на дипломатическата мисия, цитирано от ТАСС.

"Както преди, искаме да бъде удостоверено, че изявлението действително е на Юлия. Съмненията за това са големи", заяви посолството.

 

То допълва, че е видно, че текстът е съставен по начин да подкрепя официалните изявления на британските власти и едновременно да изключи всякаква възможност за контакт на Юлия Скрипал с външния свят - "с консули, журналисти и роднини".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят