Юлия Скрипал се надява един ден да се върне в Русия

Юлия Скрипал се надява един ден да се върне в Русия

Дъщерята на бившия руски шпионин Сергей Скрипал Юлия даде първото си телевизионно изявление, след като двамата с баща ѝ бяха атакувани с невро-паралитично вещество в английския град Солсбъри. Тя се е свързала с “Ройтерс” през британската полиция и е застанала пред камерата на агенцията на тайно място.

Тя разказа, че след 20 дни в кома се е събудила и тогава е разбрала, че е била отровена.

“Все още ми е трудно да осъзная, че двамата сме били нападнати. Имахме огромния късмет да преживеем този опит за убийство. Нашето възстановяване е бавно и изключително болезнено”, каза Скрипал.

Тя допълни, че животът ѝ се е преобърнал, а сега целта ѝ е да помогне на баща си да се възстанови напълно.

Юлия Скрипал благодари на руското посолство за предложеното съдействие, но подчерта, че не иска да използва услугите на дипломатите от родината си.

“В дългосрочен план се надявам един ден да се завърна в моята страна”, каза Скрипал.

Тя благодари на персонала на болницата в Солсбъри, както и на всички, които са се опитали да помогнат на нея и на баща ѝ в деня на атаката.

По-късно през деня руският посланик в ЕС Владимир Чижов коментира, че интервюто на Юлия Скрипал “дава възможност отново да се повдигне въпросът дали тя наистина е била отровена, и то с бойно отровно вещество“

"Тя изглежда чудесно, на външен вид не носи никакви следи от отравяне с това, което британските власти определиха като бойно отровно вещество. Не съм специалист в тази област, но мога да предположа, че бойното отровно вещество унищожава всичко живо в дадена зона достатъчно ефективно, дори в слаба концентрация", каза Чижов.

"Фактът, че тя изглежда практически здрава ни кара да се замислим дали наистина е имало отравяне, а ако е имало, с какво е било извършено, да не говорим от кого", добави допломатът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?