Юлия Тимошенко - "газова принцеса", затворничка и може би следващ президент на Украйна

Юлия Тимошенко - "газова принцеса", затворничка и може би следващ президент на Украйна

Юлия Тимошенко два пъти е била министър-председател на Украйна. Тя бе лицето на украинската революция пред света, беше хвърлена в затвора от двама президенти и стана обект на операция за дискредитиране, водена от бившия ръководител на кампанията на президента Доналд Тръмп.

Сега 58-годишната Тимошенко - известна с пламенните си реч, а някога и с плитката си, увита по селски като венец около главата - се надява да измести стария си съперник Петро Порошенко в оспорваните президентски избори на 31 март.

Кампанията ѝ е трудно упражнение за пазене на баланс. Тя обещава реформи и продължаване на сътрудничеството с МВФ, като същевременно се зарича да обърне тенденцията за рязко покачване на цената на газа за битово отопление, което МВФ постави като условие за нови заеми.

Залогът е възможността да е начело на Украйна за пет години след уличните протести на Майдана, отстранили подкрепяния от Кремъл лидер и насочили страната към прозападен курс и кървава конфронтация с Русия.

Тимошенко е популярна сред по-възрастните гласоподаватели и обещава тройно увеличаване на пенсиите, ако спечели. Но след като започна като водеща в надпреварата, тя изостава в тройното състезание с Порошенко и комика Володимир Зеленски.

Тя умее да бъде много саркастична. Нарича увеличаването на цената на газа "геноцид". Критиците я наричат популист. Запитана дали според нея това е честно, Тимошенко каза пред Ройтерс, че това е етикет, който ѝ лепи "корумпираната мафия на Порошенко", за да я опетни.

Хората му използваха макиавелистки похвати, за да "се борят срещу своите сериозни и влиятелни опоненти и така за мен избраха думата популизъм", каза тя в едно от малкото интервюта, които дава за чуждестранни медии.

Много инвеститори бяха облекчени от факта, че Порошенко се придържа към програмата на Украйна с МВФ, който подкрепи страната по време на рецесията и войната с подкрепяните от Кремъл сепаратисти в източния Донбаски регион.

Запитана дали деловите среди трябва да се тревожат, ако тя стане президент, Тимошенко изтъкна опита си в работата с МВФ като министър-председателка, но каза, че условията по настоящото споразумение са контрапродуктивни.

"След президентските избори бихме искали да започнем конструктивен диалог с МВФ за това как да поправим това положение, как да накараме съвместното ни сътрудничество да дава резултати, които да се усетят от икономиката на Украйна и украинските граждани".

Що се отнася до обикновените хора, "на практика целият им доход се изпарява заради прекомерните, неразумно високи цени на газа, което означава, че на хората не им остават пари да подкрепят украинската икономика", каза тя.

Планът ѝ за отношенията с Русия е да се постоянства с мирните преговори в Минск, които ограничиха, но не сложиха край на кръвопролитието в Донбас. Тя призова също за по-широки преговори с участието на САЩ, Великобритания и ЕС.

Затворена в килия

Тимошенко стана известна като "газовата принцеса" заради рентабилните сделки, които сключваше като ръководителка на голяма енергийна компания през 90-те години. Тя привлече световно внимание по време на Оранжевата революция в Украйна през 2004-2005 г., която я изправи срещу приятелски настроения към Кремъл неин съперник Виктор Янукович.

Когато накрая той стана президент, Янукович я изпрати зад решетките и с помощта на Пол Манафорт, който по-късно стана ръководител на предизборната кампания на Тръмп, през 2012 г. изготви доклад от 187 страници, който оправдаваше хвърлянето ѝ в затвора след международни протести.

Впоследствие Манафорт беше осъден в рамките на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руска намеса в американските избори през 2016 г.

Докато работеше като консултант на Партията на регионите на Янукович Манафорт е използвал офшорни сметки, за да плати тайно 4 милиона долара за доклада за Тимошенко, се казва в обвинителния акт срещу него.

Тя сравнява атаките, идващи от лагера на Порошенко, с онова време. "Зная, че най-силната пропагандна машина е насочена сега срещу мен, както преди го направи Манафорт", каза тя, нападайки яростно Манафорт за това, че е "очернил доброто ѝ име и е омаловажил дейността ѝ".

Макар да говори тихо по време на интервюто за Ройтерс, публично Тимошенко шумно напада Порошенко.

През февруари тя призова за подвеждането му под отговорност заради обвиненията в корупция с участието на сина на един от близките сътрудници на Порошенко, отправени от мрежа на разследващи журналисти. Всички замесени отричат да са извършили нещо нередно.

Тимошенко каза, че това е само върхът на айсберга и ще изправи Порошенко пред съда, ако бъде избрана.

"Под повърхността има корупционна пирамида, която бързо бе изградена за последните пет години", каза тя. "Смятаме, че ще спечелим президентската кампания и че президентът и неговото престъпно корумпирано обкръжение ще бъдат изправени пред съда", каза тя.

Самата Тимошенко беше обект на разследване на същата журналистическа мрежа - bihus.info, която установи, че нейната партия е укрила истинските източници на даренията за предизборната кампания. Тимошенко призна, че партията ѝ е прикрила бизнес дарения, представяйки ги като получени от обикновени гласоподаватели, но каза, че това се налагало, за да бъдат защитени тези фирми от отмъстителни разследвания на властите.

Надбягване на три коня

Почитателка на Маргарет Тачър, Тимошенко пази подписан екземпляр на книгата със спомените на британската министър-председателка в кабинета си. Това е третият опит на Тимошенко да стане президент, след като загуби от Янукович през 2010 г. и от Порошенко през 2014 г.

Запитана кого - Порошенко или Зеленски, смята този път за свой главен опонент, Тимошенко посочи Порошенко.

Но Зеленски изплува като нов водач в надпреварата, след като обяви кандидатурата си през декември, възползвайки се от разочарованието, което някои изпитват от бавния ход на промените след Майдана.

На въпрос защо е паднала на трета позиция в някои проучвания и дали подкрепата за нея отслабва, тя каза: "Няма спад" и твърди, че все още има същия брой привърженици като преди.

"Просто има нов кандидат за президент - Володимир Зеленски, който никога не е бил част от политиката. Сега той получава в анкетите голяма подкрепа от хората, които са срещу статуквото, срещу цялата политическа класа".

При това положение, дали дългият ѝ опит в политиката е сила или слабост?

"Вярвам, че Украйна трябва да престане да гласува за човек, фамилно име или добре измислена реклама", каза тя.

"За пръв път трябва да гласуваме не за личности, а за истински, сериозни, добре обосновани програми за действие. Освен нас никой днес няма такава програма".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?