Юлия Тимошенко обяви гладна стачка


Бившата украинска министър-председателка Юлия Тимошенко, която излежава седемгодишна присъда в затвор в Харков, е обявила гладна стачка, съобщи нейният адвокат Серхий Власенко, цитиран от Ройтерс.

Власенко каза, че двама надзиратели пребили Тимошенко, докато се опитвали да я принудят да напусне килията си в петък, за да я закарат в държавна болница в същия град. По думите му тя има голям хематом на корема, който все още се вижда четири дни след побоя, и множество синини по ръцете.

"Гладната стачка на Тимошенко е в знак на протест срещу случващото се в страната и това, което се случва лично с нея", подчерта той и добави, че тя не може да става от леглото.

Цитиран от Ройтерс прокурор отрече обвиненията, че Тимошенко е била бита, но потвърди, че преместването ѝ в болницата миналата седмица е било принудително. По думите му законът позволява на затворническите служители да използват физическа сила. Надзирателите я вдигнали на ръце и я занесли до колата и в болницата. След като Тимошенко отказала да бъде прегледана, тя била върната в затвора.

Власенко каза, че съдебно-медицински експерт е  регистрирал телесни повреди на Тимошенко в присъствието на лекар, прокурор и директора на медицинското отделение на затвора и е обещал да впише това в досието ѝ. Според него именно заради случилото се не е бил допуснат да види клиентката си два дни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?