Юлия Тимошенко ще се кандидатира за президент на Украйна

Юлия Тимошенко ще се кандидатира за президент на Украйна

Бившият министър-председател на Украйна Юлия Тимошенко ще се кандидатира за президент, обяви самата тя на сайта си. Тя дойде на власт след Оранжевата революция от 2004 г., а впоследствие лежа в затвора за злоупотреба със служебно положение.

В съобщение на партията се казва, че "Отечество" няма да се обединява с други политически субекти и че ще яви на изборите самостоятелно. "Няма да поддържаме друг кандидат и аз със сигурност ще се кандидатирам", заявява на своя сайт Тимошенко, която води в социологическите проучвания.

Според социологически данни от началото на август бившата министър-председателка би получила 17,7% от гласовете, а следващият вероятен кандидат – бившият министър на отбраната Анатолий Гриценко – е на 7 на сто от нея.

Тимошенко стана световно известна с протестите през 2004 г. срещу резултатите от тогавашните президентски избори. Нейният съюзник Виктор Юшченко в крайна сметка спечели след разпоредено от съда повторно преброяване на бюлетините срещу Виктор Янукович, който първоначално бе обявен за победител.

Тя пое премиерския пост, но Юшченко я уволни девет месеца по-късно. Тя стана отново премиер през 2007 г., а през 2010 г. бе победена от Янукович в президентските избори. След това тя бе осъдена на затвор за злоупотреба със служебно положение, но бе освободена през 2014 г., след като Янукович избяга от страната заради масови протести.

Споделяне

Още от Свят