Юлия Тимошенко заплаши с протести при фалшификации на изборите

Юлия Тимошенко заплаши с протести при фалшификации на изборите

Премиерът на Украйна и кандидат за президент на страната Юлия Тимошенко заплаши с протести при евентуални фалшификации на изборите, съобщиха осведомителните агенции в четвъртък. В неделя Тимошенко ще се изправи на втория тур на президентските избори срещу Виктор Янукович.

"Ако не успеем да осигурим на хората възможност честно да изразят волята си, ние ще ги вдигнем на протест", заяви Тимошенко на пресконференция в Киев.

Ако президентът Виктор Юшченко одобри приетите от Върховната рада вчера промени в закона за изборите, предложени от партията на Виктор Янукович, "това ще бъде смъртна присъда за демокрацията", каза още Тимошенко.

Конкретен повод за заплахата, отправена от нея, е приетата поправка към закона за избор на президент, с която на избирателните комисии бе дадено право да работят и без да имат кворум. Според източници от Партията на регионите на Янукович поправката цели да се осигури нормална работа на изборните комисии, които ще бъдат съставени от представители само на двамата претенденти, ако единият от тях реши да изтегли своите хора от комисията.

Бурните протести на "майдана" - Площада на свободата в центъра на Киев, - водени от тогавашните съюзници Юшченко и Тимошенко, срещу изборните машинации при президентските избори през 2004 г. - накараха украинските власти да касират първия вот, спечелен от Янукович, и да насрочат нови избори, преминали в присъствието на множество местни и чуждестранни наблюдатели.

Споделяне

Още от Свят