Юлияна Колева от ГЕРБ е новият "Яне Янев" в следващата комисия “Първанов”

Народният представител от ГЕРБ Юлияна Колева ще заеме мястото на независимия депутат и депутат от РЗСЯне Янев в сформираната в сряда нова комисия в парламента, която трябва да разследва помилванията, даванията на българско гражданство и опрощаване на заеми от президентската двойка Първанов – Марин за периода на десетгодишното им пребиваване на върха на държавната власт.

Мнозинството в Народното събрание реши този път в центъра на работата на комисията да бъде изпълнителната власт. Преди седмици Конституционният съд обяви ревизията на действията на държавния глава като противоречаща на основния закон.

След недоволство от страна на опозицията лидерът на РЗС Яне Янев, който оглавяваше първата комисия "Първанов", обявена за противоконституционна, се отказа от участие в новата. В предишния състав на органа БСП, ДПС и "Атака" отказаха да включат свои представители именно защото Янев я оглавява. Днес обаче "Атака" и ДПС взеха заместник-председателските места.

Преди гласуването на новата анкетна комисия народният представител от Коалиция за България Любен Корнезов заяви, че и формулираният по нов начин предмет на комисията също е противоконституционен. “Не ставайте заложници на човека, който искаше да уволни Бойко Борисов”, предупреди той управляващите, намеквайки за еквилибристиката на Янев, чиято партия първо бе опозиция на ГЕРБ, след това стана неин съюзник.

От думите на депутата Мая Манолова се разбра, че социалистите отново ще отнесат въпроса до Конституционния съд.

Споделяне

Още от България