Юлияна Николова: Малко вероятно е България да запази ресора си в ЕК

Юлияна Николова: Малко вероятно е България да запази ресора си в ЕК

Малко вероятно е България да получи същия ресор в следващата Европейска комисия, коментира директорът на портал “Европа“ Юлияна Николова в понеделник пред БНР. Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов обясни, че страната ще се бори да запази ресора “цифрова икономика“ в ЕК с допълнението “киберсигурност“. Очаква се за комисар отново да бъде номинирана Мария Габриел.

"Няма практика комисари, които са повече от един мандат в комисията, да заемат едни и същи ресори, най-вече защото принципът на ротация, който се използва в ЕК, е една от превенциите за корупция и за улегналост на дадена политическа позиция", коментира Николова. Тя предположи, че вероятно и ресорите ще бъдат различни.

"Излизат много публикации на базирани в Брюксел медии, които разказват, че кипи усърден труд в ЕК и хора, служители в Комисията, предлагат на Урсула фон дер Лайен нова структура, нови идеи. След това трябва комисарите, които са предложени от държавите, да запълнят с компетентност тези нови сектори и нови сфери", допълни Николова.

Според нея има голяма вероятно да бъде утвърденмногомилиарден фонд за стимулиране на големите европейски технологични гиганти. Николова обясни, че най-важна е компетентността на предложения комисар. Тя припомни, че в понеделник изтичасрокът за подаване на номинации за еврокомисари.

"Когато на масата на президента на Комисията има вече очертани политиките, които ще отговарят на нейното виждане за Европа, тогава по пакета документи за кандидатите, които са дали правителствата, ще се види къде тяхната компетентност съответства най-добре на политиката, която Фон дер Лайен иска да следва, за да може тя да ги предложи след това на парламента те да бъдат изпитани по тази обща компетентност",каза експертът по европейската тематика.

Споделяне

Още от България и ЕС