Юлската цена на газа отива над 50 лв./МВтч, повлича нагоре парно и ток

Юлската цена на газа отива над 50 лв./МВтч, повлича нагоре парно и ток

Заради продължаващия ръст на цените на природния газ на европейските борси през целия месец юни, стойността на суровината у нас от 1 юли се очертава над 50 лв/МВтч. Тя ще повлече тарифите за топлинната и електрическата енергия от същата дата с доста повече от първоначално изчисленото от енергийния регулатор при по-ниски цени на синьото говиро.

Това стана ясно по време на общественото обсъждане на заявеното от "Булгаргаз" на 10 юни повишение на цената на газа с 3.5 на сто до 46.88 лв./МВтч при сегашна стойност от 45.27 лв. От тогава досега обаче котировките на петрола и на петролните продукти и цените на европейските газови пазари продължават да се повишават в резултат на нарасналото търсене на тези горива, каза изпълнителният директор на държавния газов доставчик Николай Павлов в рамките на дискусията.

От изнесените от него данни стана ясно, че за последните 6 месеца международните цени на петрола са се повишили с над 50% и са достигнали 75 щатски долара/барел. За същия период осреднената цена на природния газ е нараснала със 70% - от 16 евро до над 28 евро/MВтч.

Според данните на борсата TTF, чиито цени влизат във формулата за ценообразуването на руския газ за българския пазар, от началото на юни към днешна дата суровината е поскъпнала от 25.256 евро за мегаватчас на 31.613 евро.

Павлов обаче заяви в четвъртък, че независимо от ръста на газовите цени в световен мащаб "Булгаргаз" ще предложи на 1 юли цена с над 10 процента по-ниска от тази на европейските газови борси.

Това означава, че цената за български пазар отива доста над 50 лв./МВтч. Което налага преизчисление и на цените на тока и парното, за които Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) бе пресметнала, че средно ще нараснат с 3 и 10 на сто. Тези разчети обаче бяха направени през май при цена на газа от 37.71 лв./МВтч.

В началото на юни шефът на регулатора Иван Иванов коментира, че наблюдаваният ръст на газовите цени ще се отрази негативно върху тока и парното и повишаването ще е повече от първоначално пресметнатото. В средата на месеца, на среща с президента Румен Радев, Иванов каза, че се полагат усилия повишението да е по-малко, а сега заяви, че КЕВР е разтревожена, че високият ръст на цените на горивата неизбежно ще наложи сериозна корекция в предстоящите ценови решения за газ, ток и парно.

"Данните за рязкото увеличение на цените на природния газ и на петрола на международните пазари, както и ценовият ръст на квотите за въглеродни емисии означават, че регулаторът предстои да приеме решения, с които от 1.07 се предвижда сериозно увеличение на цените за потребителите на природен газ и на топлинна енергия. Това са трудни и крайно нежелани от комисията решения, тъй като те ще се отразят негативно на потребителите, и регулаторът е напълно наясно с това. В същото време регулаторът няма друг избор, освен да отчете влиянието на актуалните котировки на ценообразуващите елементи петрол и природен газ на международните пазари, тъй като България ги получава изцяло от внос", коментира председателят на регулатора.

Решението за цените ще стане ясно дни преди предсрочния парламентарен вот на 11 юли и поскъпването със сигурност няма да се хареса на зибирателите

Споделяне

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?