Юмруци, агресия и "Ела тука, бе, боклук". Сбирката на ГЕРБ

Юмруци, агресия и "Ела тука, бе, боклук". Сбирката на ГЕРБ

Обиди, юмруци и хвърляне на телефони. Така млади мъже се разправиха с поне двама души по време на партийната сбирка на ГЕРБ в София в сряда наобяд.

Докато лидерът им Бойко Борисов изброяваше успехите на партията, мускулести момчета налагаха с юмруци астрофизик, осмелил се да вика по време на речта на лидера.

Младеж от същия антропологичен тип изтръгна от ръцете ѝ и изхвърли на два пъти телефона на журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова. Без обяснение, а и без причина. Тя просто бе на място и се опитваше да си свърши работата, снимайки.

Паунова бе наречена "боклук" от друг мъж с лепенка ГЕРБ, каквато носеха симпатизантите.


Младежът, който изхвърли телефона на Паунова

"Ела тука бе, боклук"

Паунова се опита да заснеме млад мъж с маска и шапка, който по-рано бе изтръгнал и изхвърлил телефона ѝ. Неизвестният младеж повтори действията си, необезпокояван от организаторите на събитието.

След това обаче друг мъж, с партийна лепенка на връхната си дреха, се разкрещя на Паунова, че мястото ѝ не било там, т.е. при агресивните младежи. Той се обърна към нея с "Ела тука, бе, боклук", като преди това я попита дали има журналистическа карта.

Бойко, набий им го

Речта на Борисов пред актива на ГЕРБ беше прекъсната от млад мъж, който извика: "Браво Бойко, набий го на простите кърджалийски п.тки". Викна го няколко пъти и бе изведен от хората на ГЕРБ.

А от кадри от събитието се вижда, че е ударен поне веднъж, юмруци отнесе и друго момче, което падна на земята.

Пред Mediapool младият мъж, който викаше, каза, че името му е Нестор Арсенов и е завършил астрофизика в Мюнхен. Обясни, че не е псувал, а само е цитирал думи на премиера и не разбира защо симпатизантите на ГЕРБ са реагирали така.

Той разказа, че бил ударен в корема с крак и влачен за косата от стоящите наблизо хора на събранието, но след като се е намесила полицията всичко се е успокоило. В парка той бе пазен от полицаи.

ГЕРБ: Това бяха платени провокатори

По-късно от ГЕРБ излязоха с позиция срещу "платените провокатори" и обявиха, че "категорично се разграничават от действията им":

"Членовете и симпатизантите на ГЕРБ през цялото време демонстрираха мирните си намерения и не провокираха агресия. За съжаление, платени провокатори пробиха охраната на форума и влязоха в пререкания както с членовете на ГЕРБ, така и с протестиращите граждани. Бяха нападнати протестиращи, членове на ГЕРБ и журналисти. Настояваме разследващите органи да разкрият всички факти и обстоятелства около днешните сблъсъци и виновните да понесат отговорност".

От пресцентъра на партията твърдят, че ГЕРБ не е наемала допълнителна охрана за събитието и сигурността е била осигурена от "София Тех Парк".

За да влязат на събитието, хората трябваше да минат през две проверки. Това важеше и за журналистите, и за членовете на партията – представителите на медиите показваха журналистически карти, а участниците носеха лепенки с надпис ГЕРБ. Част от младите момчета с черни дрехи и шапки носеха такива лепенки. Този, който хвърли телефона на Паунова, обаче не носеше такава.

ПР-ът на ГЕРБ: И "нашата Ася" беше нападната

След официалната позиция на ГЕРБ, дойде и статус във Фейсбук от ПР-а на партията Никола Николов, който твърди, че агресивните младежи нападнали и "нашата колега Ася". Той обвини журналистите Паунова, Шикерова и Миролюба Бенатова, че не пожелали да я запишат. "Защо не пожелахте, въпреки че Ви предложих, да запишете и нашата колега Ася, която също беше бита от същите момчета? Или Ася не пасва на версията, че биячите са на ГЕРБ?", написа Николов.

"Никола Николов, лъжеш! По никакъв начин днес не си ми предлагал да записвам "Ася"!", отговори Шикерова, а след това ПР-ът написа: "Извинявам се. Разговорът с теб беше на друга тема и на друго място преди това. Заблудих се. Още веднъж се извинявам!".  След това Николов промени първоначалната си публикация и изтри името на Шикерова от нея. 

Паунова също обяви, че твърденията на ПР-а са неверни: "Понеже Никола Николов от ГЕРБ твърди, че ми предложил да запиша Ася - ударена от същите момчета, а аз съм отказала. Това е напълно невярно. Ася ми каза, че е ударена и имала кадри в телефона си. Помолих я да ми ги изпрати. Каза "след малко, че сега съм много разстроена". И никога не ги получих тия кадри. За сметка на това се оказвам тагната в статус, че съм отказала да запиша момичето. Пак потварям това е абсолютно невярно. Нещо повече - още чакам кадрите от Ася".

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?