″Юнайтед еърлайнс″ става най-големият авиопревозвач в света

″Юнайтед еърлайнс″ става най-големият авиопревозвач в света

Американската авиокомпания ″Юнайтед еърлайнс″ ще купи ″Континентал еърлайнс″ за 3.2 млрд. долара и ще се превърне в най-големия авиопревозвач в света, съобщиха световните агенции в понеделник.

Директорските бордове на двете компании единодушно са одобрили сделката. Ако новата компания получи регулаторно одобрение, ще се казва ″Юнайтед еърлайнс″ и ще бъде базирана в Чикаго. Очаква се годишните ѝ приходи да надхвърлят 29 млрд. долара.

Американските авиопревозвачи са се договорили да обменят 1.05 акции на ″Юнайтед еърлайнс″ за една акция на ″Континентал″.

Според експерти сливането ще бъде от полза за двете компании и ще има стабилизиращ ефект върху сектора на въздушните превози, който се възстановява от икономическата криза, довела до намаляване на търсенето и принудила авиопревозвачите да свият дейността си.

Превозвачите планират новата фирма да има 16-членен борд - по шест директори от всяка една компания плюс шефовете на двете фирми и двама представители на профсъюзите.

Изпълнителният директор на ″Юнайтед еърлайнс″ Глен Тилтън ще стане директор с представителни функции в новата компания, а главен изпълнителен директор ще бъде шефът на ″Континентал″ Джеф Смисък.

Общата компания ще разполага с 90 хил. служители и 693 самолета.

Последното сливане в сектора беше през 2008 г., когато се обединиха ″Делта Еърлайнс″ (Delta Airlines) и ″Норуест Еърлайн″ (Northwest Airlines), които се превърнаха в най-голямата авиофирма в света.

Очаква се и други компании в сектора да пристъпят към сливане.

Споделяне

Още от Бизнес