"Юнайтед Груп" купува БТК за 1.2 млрд. евро

"Юнайтед Груп" купува БТК за 1.2 млрд. евро

Доставчикът на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа "Юнайтед Груп" купува "Българската телекомуникационна компания" (БТК), която управлява бранда "Виваком", съобщиха в четвъртък от българското дружество. Според изданието teletrade.com цената на сделката е 1.2 млрд. евро.

Базираната в Амстердам "Юнайтед Груп", която започва бизнеса си като малък кабелен оператор в Сърбия, посочва, че придобиването на БТК ще ускори растежа ѝ, ще разшири географското ѝ присъствие и ще затвърди лидерската ѝ позиция в региона. В момента компанията развива дейност в шест държави в региона.

"Очаква се сделката да бъде финализирана през второто тримесечие на 2020 г., когато бъдат получени всички необходими регулаторни одобрения. Придобиването ще бъде финансирано чрез комбинация от нов заем и собствени средства от "Юнайтед Груп",посочва се в съобщението.

"Виваком" е добре управлявана компания, със силен мениджмънт и аз съм развълнувана от възможностите пред нас да изградим още по-силен бизнес. България е привлекателен пазар и това придобиване ще ни помогне да диверсифицираме още повече групата. "Юнайтед Груп" има много добър опит в придобиването и успешното интегриране на бизнеси, основан на повече от 100 придобивания, които сме направили от старта на компанията си досега", заявява изпълнителният директор на "Юнайтед груп" Виктория Боклаг.

"Юнайтед груп" започва дейност през 2000 г. като малка кабелна компания в Сърбия, но в следващите 12 години разраства сериозно бизнеса си с придобиване на други оператори и телекомуникационни активи. През 2012 г. преструктурира бизнеса си, а от март 2019 г. става мажоритарна собственост на британската "БиСи Партнърс" (BC Partners). Другият акционер е Кей Кей Ар (KKR). Компанията се опитва да консолидира телекомуникационния пазар на Балканите и за целта през тази година придоби Теле2 (Tele2) в Хърватия за 220 милиона евро. Притежава също така активи в Словения, Босна и Черна гора.

Другият кандидат за БТК беше фондът "Провидънс екуити партнърс" (Providence Equity Partners). По данни на "Файненшъл таймс" от края на септември "Виваком" е оценена на 1.2 милиарда евро въз основа на последните сделки в региона за активи в телекомуникационния сектор. Според тогавашната информация на изданието, "Юнайтед груп" е предложил 1.1 млрд. евро, а "Провидънс" – 1.05 млрд. евро.

Очевидно обаче в преговори цената е била повишена. За да бъде приключена сделката обаче трябва регулаторно одобрение, което вероятно ще се иска от Европейската комисия, тъй като става въпрос за трансгранично въздействие на придобиването.

Сделка на цена от 1.2 млрд. евро означава огромна печалба за сегашните собственици на БТК. В момента телекомът е притежание на българския бизнесмен Спас Русев и лондонското подразделение на руската банка ВТБ. Те поеха срещу 330 млн. евро контрола върху "Виваком" на търг през 2015 г. заради необслужван заем към самата ВТБ. За провеждането на търга обаче се водят дела от "Емпрено Венчърс" (Empreno Ventures) - инвестиционна компания на руския бизнесмен Дмитрий Косарев. Той купува дял в люксембургската холдингова компания, която притежаваше "Виваком" преди придобиването ѝ от Русев и компания. Оттогава Косарев води дела срещу VTB Capital, Спас Русев и Милен Велчев с твърдението, че въпросният търг е бил фиктивен, а цената изкуствено занижена, от което той е загубил.

Спас Русев, който е и председател на надзора на "Виваком" коментира, че "тази сделка е голям успех и огромна възможност за "Виваком", клиентите ѝ и генерално за България".

По думите му със сегашната сделка телекомът "посреща като свои нови акционери един от най-успешните световни инвеститори със значително присъствие в Европа и Северна Америка – BCPartners". "Виваком" ще има ключова роля в бъдещото развитие на "Юнайтед Груп", тяхната регионална технологична и медийна платформа", допълва Русев.

"С придобиването на динамичен оператор като "Виваком" се радваме, че навлизаме на растящ пазар и жизнена икономика, което ще ни помогне да разширим географското си покритие в Европа”, коментира на свой ред Никос Статополус, партньор в "БиСи партнърс".

Финансов съветник на сделката от страна на продавача е била банка "Лазард", а правен съветник е била компанията  CMS. Ситигпур" и "Лайън Три" са съветвали финансово "Юнайтед Груп", а "ПаулВайс" е била правен консултант.

При приключване на сделката "Юнайтед Груп" ще е шестият поред собственик на най-големия български телеком от приватизацията му през 2004 г.

С над 1.8 млн. клиенти "Виваком" е лидер на българския телекомуникационен пазар за 2018 г. Приходите и са нараснали със 7.6% през миналата година спрямо 2017 г. и достигат близо 919 млн. лв. Нетната печалба на компанията също се увеличава с близо 12 на сто и надхвърля 110 млн. лв. Компанията отчита растеж и през първото тримесечие на 2019 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес