ЮНЕСКО даде последен шанс на Охрид - да събори над 1000 незаконни обекта до февруари

Охридското езеро - сн. Антони Георгиев, Vagabond

Охрид засега се спаси от включване в списъка на застрашеното наследство на ЮНЕСКО, след като организацията му даде още един шанс, съобщи телевизия Сител, цитирана от БТА.

За 7 месеца, до 1 февруари, град Охрид трябва да изпълни всичките 19 препоръки, дадени от Комисията за опазване на защитения регион. Първата крачка на охридските власти трябва да бъде събарянето на незаконно построените обекти, които са 1076 на брой, включително над 400 на самия бряг на Охридското езеро.

"Време е за координирани действия на правителството, няма време за компромиси. Призовавам и гражданските организации заедно да се включим в този процес", каза министърът без портфейл Едмонд Адеми.

На заседанието в Баку за защитен регион бе обявена и албанската част от Охридското езеро, а Северна Македония и Албания бяха призовани да си сътрудничат в опазването му.

Докато Охрид засега остава под закрилата на ЮНЕСКО, в Северна Македония продължават пререканията между партиите дали местните власти са способни да изпълнят препоръките. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ смята, че парите, предвидени от градските власти (20 000 евро), не са достатъчни за рушене на над 1000 незаконни обекта.

Управляващата СДСМ пък смята, че ВМРО-ДПМНЕ е главен виновник за състоянието на Охридския регион.

Освен събарянето на незаконното строителство охридските власти трябва да обявят мораториум за каквито и да е трансформации на брега на Охридското езеро.

Споделяне

Още от Европа