ЮНЕСКО гласува статут на пълноправен член на Палестина

САЩ заплашиха, че ще спрат финансирането на организацията

ЮНЕСКО гласува статут на пълноправен член на Палестина

Палестинците получиха статут на пълноправен член на ЮНЕСКО, съобщиха световните агенции. Решението бе взето в понеделник по време на 36-ата сесия на Генералната асамблея на организацията.

Резолюцията за приемането на Палестина в ЮНЕСКО бе подкрепена от 107 страни. 14 държави гласуваха "против", а 52 се въздържаха.

САЩ, Канада и Германия се обявиха против палестинското членство. Бразилия, Русия, Китай, Индия, Южна Африка и Франция го подкрепиха. Великобритания се въздържа.

Това решение подкрепя усилията за международно признаване на бъдеща палестинска държава. На 23 септември палестинците кандидатстваха за пълноправно членство в ООН, но кандидатурата им още не е гласувана в Съвета за сигурност.

 

САЩ заявиха, че ако се наложи, ще наложат вето на кандидатурата. В ЮНЕСКО обаче нито една държава не разполага с право на вето. САЩ предупредиха, че ако организацията на ООН за образование, наука и култура одобри палестинското членство, те ще спрат финансирането ѝ, възлизащо на около 80 милиона долара.

 

Случилото се ще затрудни способността ни да подпомагаме ЮНЕСКО, каза пред журналисти след вота американският посланик в организацията Дейвид Килиън.

 

САЩ смятат, че е нужно решение (на израелско-палестинския конфликт) с две държави и че единственият път са преките преговори, че няма други варианти и инициативи като днешната са вредни, добави той, цитиран от Ройтерс.

 

САЩ са най-големият дарител на ЮНЕСКО, осигуряващ 22 процента от бюджета на организацията от общо 653 милиона долара.

 

Днешното гласуване подчерта разногласията по външната политика между страните от Европейския съюз, след като някои от тях гласуваха в подкрепа, а други - против.

 

"Днешното гласуване в ЮНЕСКО е исторически ден на тържество за палестинците. За нас това е политически стълб от многото стълбове в борбата ни за независимост и смятам, че сме по-близо до независимостта от всякога", заяви Сабри Сайдам, съветник на палестинския президент Махмуд Абас.

 

Израел предупреди, че решението на ЮНЕСКО ще възпрепятства усилията за сключване на мирно споразумение между двете страни.

 

"Израел отхвърля решението на Общото събрание на ЮНЕСКО от 31 октомври, с което Палестинската автономия бе приета за член на организацията.  Това е едностранна палестинска маневра, която няма да доведе до промяна, но пък ще зачеркне възможността за мирно споразумение", съобщи в комюнике външното министерство на страната.

Още по темата
Още от Свят