ЮНЕСКО оставя Несебър под патронажа си

ЮНЕСКО оставя Несебър под патронажа си

Един от най-старите градове в света – Несебър, остава под защитата на световната организация за култура, образование и наука – ЮНЕСКО (UNESCO) към ООН, съобщиха в сряда от община Несебър. Точката за обсъждане промяна на статута на Стария Несебър, заложена в дневния ред на сесията на съвета в Бразилия, е отпаднала. Не е ясно дали това означава, че въпросът е приключен.

От общината обясниха, че срещу града има "целенасочената и добре режисирана кампания". Периодично в ЮНЕСКО се подават заявления за отпадането на Несебър от списъка на организацията заради сергиите и пристройките.

"Несебър е един красив и уникален по рода си град. Некоректни са изявленията, че в стария Несебър има само сергии с дрехи. Те са повече по инерция от миналото и недобросъвестно отношение. Сегашната администрация направи много за премахване на голяма част от преди съществуващите сергии. За тази цел създадохме специален базар на открито, за да отделим амбулантните търговци. Несебър не е някакво негативно изключение. Пример в това отношение е Флоренция, която също е град на ЮНЕСКО, но и там има улична търговия. Нашата цел е съвместно с културните и архитектурни паметници да съществува и търговия за посетители и туристи, разбира се, в определени граници и по най-добрия оптимален начин”, е мнението на кмета Николай Димитров.

За съжаление през последните години е била проявена доста голяма небрежност от институции, допуснали да бъдат извършени редица незаконни пристройки на старите къщи, обясняват от общината.

Сегашното общинско ръководство не може да носи отговорност за предишни мандати, но търси усилено контакти и съдействие от Министерството на културата за общи действия по изготвяне на План за управление и опазване на старинен Несебър. Проведени са били срещи с участието на зам.- министър Тодор Чобанов, депутати и специалисти по въпроса за съхраняване на културното богатство и недопускане на лоши прецеденти в бъдеще, казват от кметството.

Споделяне

Още по темата

Още от България