ЮНЕСКО подготвя почвата за евентуално трудно завръщане на САЩ

ЮНЕСКО подготвя почвата за евентуално трудно завръщане на САЩ

Три години след като САЩ напуснаха ЮНЕСКО, културната агенция на ООН, обвинявайки я в антиизраелска предубеденост, дипломати казват, че базираната в Париж организация е успяла да въведе реформи, които потенциално могат да разчистят пътя за връщането на Вашингтон, предава Ройтерс.

Агенцията, основана в пепелищата на Втората световна война, за да защитава общото културно наследство на човечеството, изпита сътресения след оттеглянето на САЩ, които осигуряваха една пета от финансирането ѝ.

Това подчерта скептицизма, изразен от републиканския президент Доналд Тръмп за нуждата САЩ да останат ангажирани в многостранните организации и зададе тона за преразглеждане и напускане на няколко международни споразумения и организации.

Но това може скоро да се промени. Макар че засега не е имало преки контакти с бъдещата президентска администрация, дипломати казват, че демократът Джо Байдън, избран за президент, е склонен да обмисли евентуално завръщане, макар че проблеми с Конгреса може да забавят това.

"Изтеглянето на САЩ беше тежко, но то позволи (на ЮНЕСКО) да се завърне към основните принципи", заяви европейски дипломат. "Това означаваше опит да се деполитизира организацията, особено по отношение на израелско-палестинския проблем, който получи предимство пред всичко останало".

ЮНЕСКО - Организацията за образование, наука и култура на ООН - е известна преди всичко с обозначаването и защитата на археологически обекти и обекти на световното културно наследство, от островите Галапагос до гробниците на Тимбукту.

Повечето дейности на организацията не предизвикват разногласия, но когато се стигне до, да речем, резолюции как трябва да се управляват религиозни обекти в Ерусалим, всяка дума се проучва за обвинения в пристрастност.

Според дипломати, това напрежение се е уталожило и резолюциите вече се приемат по-лесно след пряка медиация между ЮНЕСКО и двете страни, макар че Израел също напусна организацията.

"ЮНЕСКО направи много добри подобрения по отношение на успокояването на някои от политическите напрежения и разделения. Организацията е по-добре управлявана и има по-добро финансово управление", заяви пред Ройтерс Хенок Тефера Шаул, представител на Етиопия в организацията.

Той добави, че миналата седмица генералният директор Одри Азуле е получила подкрепата на 58 страни членки преди изборите следващата година, което създава възможност за преизбирането ѝ - в рязък контраст с ожесточената кампания през 2017 година.

Финансова дупка

Организацията трябваше да запълни зееща финансова дупка. САЩ напуснаха с 542 милиона долара неизплатени задължения. Към 2017 г. бюджетът на ЮНЕСКО, възлизащ на около 300 милиона долара, е около половината от бюджета ѝ за 2012 година, което означава, че тя беше принудена да замрази наемането на служители, да съкрати програми и да компенсира недостига с доброволни дарения.

ЮНЕСКО казва, че бюджетът, предоставен от страни членки, е вече 534,6 милиона долара, с допълнителни 189 милиона идващи от допълнителни доброволни дарения за бюджета.

Евентуално завръщане на САЩ, чрез писмо, с което се информира организацията, би означавало, че Вашингтон ще изплати в някакъв момент и просрочените си задължения.

Байдън има предишни връзки с организацията. Той посети ЮНЕСКО, докато беше вицепрезидент, а съпругата му Джил участваше в предишни образователни програми.

Но нещата може да се окажат сложни, предвид американския закон, който забранява на САЩ да финансират агенции на ООН, които са приели Палестина като пълноправен член, макар че може да се поиска изключение.

"Байдън казва, че иска да се върне към мултилатерализма, така че ЮНЕСКО би трябвало да бъде една от организациите, които ще се облагодетелстват от това, но палестинския въпрос може да усложни бързото завръщане", заяви представител на САЩ, пожелал анонимност.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?