ЮНЕСКО предприема икономии заради спряното американско финансиране

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова обяви серия от икономии за периода 2012-2013 г. заради спирането на американското финансиране след приемането на палестинците миналата есен, предаде Франс прес.

Тя обясни, че бюджетът на ЮНЕСКО ще бъде намален за две години с 29 процента до 465 милиона долара.

След вече направените икономии с цел приключване на 2011 г. заради прекъсване на американското финансиране Бокова иска да намали с 15 процента общата стойност на административните разходи до края на 2013 г. и да увеличи с 10 процента броя на частно-държавните партньорства до края на 2012 г., за да събере нови ресурси.

Ирина Бокова реши освен това да не подновява през двугодишния период 200 работни места в централата на агенцията на ООН, както и в местни представителства.

Според генералния директор тези бюджетни ограничения са също повод да се установи култура на отговорността и на ефикасността в ЮНЕСКО, често пъти критикувана заради пилеене на пари.

Ирина Бокова обяви и пренасочване на програмите на агенцията, като същевременно обеща да запази приоритетните дейности, като борбата с неграмотността в Африка.

Някои програми ще бъдат забавени, като например въвеждането на система за предупреждение при цунами в Карибите, която трябваше да бъде финансирана от американски извънбюджетни средства.

Бокова разчита и на фонда за спешно действие, създаден след американското решение за спиране на финансирането на ЮНЕСКО. В този фонд към края на февруари имаше вече 26,3 милиона долара. 20 милиона бяха предоставени от Катар, а 5 милиона от Турция.

Индонезия и Габон обещаха съответно 6 милиона и 2 милиона.

Американското законодателство забранява от началото на 90-те години да се финансира специализирана агенция на ООН, която приема палестинците като държава - пълноправен член.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?