ЮНЕСКО прие арабската резолюция за Ерусалим въпреки протестите на Израел

Според израелския посланик в организацията Ирина Бокова е получила смъртна заплаха заради несъгласието си с резолюцията

ЮНЕСКО прие арабската резолюция за Ерусалим въпреки протестите на Израел

ЮНЕСКО прие официално резолюцията за опазването на палестинското културно наследство в Източен Ерусалим, внесена от арабски страни, която предизвика криза в отношенията на световната организация с Израел.

Резолюцията предизвика остри протести от страна на еврейската държава, която твърди, че документът отрича хилядолетната връзка между Ерусалим и евреите, и вече замрази членството си в ЮНЕСКО.

Гневът на Израел бе предизвикан от текстове за Храмовия хълм в Източен Ерусалим - палестинската част от града, окупирана през 1967 г. и след това анексирана от Израел.

Храмовият хълм е третата светиня на исляма и най-свещеното място за евреите. Той е под административно управление на Йордания, но Израел контролира всички пътища за достъп към него.

Текстът, предложен от Алжир, Египет, Ливан, Мароко, Оман, Катар и Судан, беше утвърден от 58-те страни в Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО на пленарна сесия в централата на организацията в Париж. 
 
Нито една държава от Изпълнителния съвет не поиска дебатите да бъдат подновени и текстът беше утвърден бързо без да се стига до ново гласуване, обясни говорителка на ЮНЕСКО.
 
Одобряването на проекторезолюцията от комисия на организацията миналата седмица предизвика остри протести от страна на Израел, според който тя отрича хилядолетната връзка между Ерусалим и евреите. В знак на протест Израел замрази членството си в ЮНЕСКО.
 
Палестинците изразиха задоволство от резултата веднага след ратифицирането.
 
"Резолюцията напомня, че Израел е окупационна сила в Източен Ерусалим и настоява той да прекрати злоупотребите си", заяви пред журналисти палестинският заместник-посланик в ЮНЕСКО Мунир Анастас. 
 
В текста Ерусалим е определен като свещен град както за евреите, така и за християните и мюсюлманите. Но един пасаж, в който се говори за Храмовия хълм, предизвика остри реакции от страна на еврейската държава. В него Храмовият хълм се споменава само като свещено място за мюсюлманите, без да се изтъква неговото значение за евреите. Никъде не се посочва и еврейското име на хълма, където навремето се е издигал свещеният за евреите храм, разрушен през 70-а година от римляните. Вместо това в документа се споменават единствено мюсюлманските наименования "Ал Акса" и "Харам ал-Шариф".

"Абсурдният театър в ЮНЕСКО продължава и днес организацията взе още едно налудничаво решение, според което народът на Израел няма връзка с Храмовия хълм и Стената на плача", заяви миналата седмица премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, след като миналата седмица проекторезолюцията бе одобрена от Програмната комисия на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО.

"Да твърдиш, че Израел няма никаква връзка с Храмовия хълм и със Стената на плача, е все едно да кажеш, че Китай няма нищо общо с Китайската стена или пък че Египет няма връзка с пирамидите", заяви Нетаняху.

Остро реагира и Световният еврейски конгрес.

"Решението на ЮНЕСКО е срамно. То е фарс и обида към целия еврейски народ", заяви в Ню Йорк президентът на организацията Роналд Лаудер.

Освен палестинците, вносители на проекта за резолюция са още Египет, Алжир, Мароко, Ливан, Оман, Катар и Судан.

Именно статутът на Ерусалим е един от основните проблеми в близкоизточния конфликт. С това свещено място са свързани редица важни религиозни предания, сред които създаването на Адам и Ева, принасянето в жертва на Исаак и възнесението на пророка Мохамед.

В писмо, адресирано до генералния директор на организацията Ирина Бокова и публикувано в Туитър, израелският министър на образованието Нафтали Бенет миналата седмица обвини ЮНЕСКО в "непосредствена подкрепа за ислямисткия тероризъм" и уведоми, че израелската комисия за ЮНЕСКО прекратява "всичките си професионални дейности с международната организация".

По-рано днес Нафтали Бенет каза, че "би обмислил подновяването на професионалните контакти" с ЮНЕСКО, ако организацията реши да отмени гласуването на проекторезолюция. Това обаче не се случи.

Министър Нафтели Бенет направи това изявление, след като мексиканското външно министерство обяви, че страната възнамерява да се въздържи при гласуването в базираната в Париж организация от системата на ООН по-късно през деня. Мексико бе една от 24-те държави, които миналата седмица одобриха проекторезолюцията.

В крайна сметка обаче решението на Мексико не повлия на решението.

По-рано през деня посланикът на Израел в ЮНЕСКО съобщи, че генералният директор на организацията Ирина Бокова е била заплашена със смърт, след като изразила резерви към проекта за резолюция за светите места в Ерусалим.

В деня на гласуването миналата седмица Ирина Бокова се дистанцира от текста и заяви, че "наследството на Ерусалим е неделимо", припомня АФП.

Арабските страни се държат като хулигани срещу останалата част на света и ръководството на ЮНЕСКО. Генералният директор Ирина Бокова получи заплахи за живота си и охраната ѝ трябва да бъде засилена, каза израелският представител Кармел Шама-Коен.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?