Юнкер: Ако Турция върне смъртното наказание, това ще е краят на преговорите с ЕС

Юнкер: Ако Турция върне смъртното наказание, това ще е краят на преговорите с ЕС

Евентуалното връщане на смъртното наказание в Турция ще означава край на преговорите на страната за влизане в Европейския съюз (ЕС).

Тази позиция заема председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в свое интервю за в. „Райнише пост“, публикувано в понеделник.

„Ако въвеждането на смъртното наказание се окаже нещо повече от риторика, то ще е равнозначно на отказ на Турция от европейското семейство. Това ще е равносилно на край на преговорите, тъй като основа на нашата общност са уважението към демокрацията, правата на човека и международното право. Тези ценности изключват смъртното наказание”, заявява Юнкер.

Въпреки разногласията между Анкара и Брюксел по отношение на спазването на човешките права в южната ни съседка председателят на ЕК коментира, че разчита на тесни бъдещи отношения с Турция. Според него, съдбата на Турция е „тясно свързана с ЕС”.

Въпросът за евентуалното връщане на смъртното наказание в Турция отново стана актуален след неуспешния военен преврат през миналото лято, който бе последван от масови арести на хиляди, военни, полицаи, магистрати, преподаватели и журналисти.

Веднага след успеха на предизвикания от турския президент Реджеп Тайип Ердоган референдум за поправка в конституцията, която да му даде пълната власт, той заяви, че „първата му работа” е да обсъди с премиера Бинали Йълдъръм и с председателя на опозиционната Партия на националистическото движение Девлет Бахчели въпроса за връщане на смъртното наказание.

Миналия петък прессекретарят на германското правителство Щефен Зайберт пък заяви, че Берлин ще използва всички законни средства, за да не позволи провеждането на референдум по въпроса на своя територия, припомня бТВ.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?