Юнкер: Букурещ не разбира какво е да си председател на Съвета на ЕС

Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се съмнява, че румънското правителство разбира какво означава да ръководи ЕС през следващите шест месеца.

Румъния е "технически много добре подготвена" за шестмесечното председателство на Съвета на ЕС, което започва на 1 януари, каза Юнкер в интервю за в. "Велт ам зонтаг", цитирано от ДПА.

"Но смятам, че правителството в Букурещ не разбира напълно какво означава да бъде председател на страните от ЕС", добави той.

"Предпазливото действие изисква желание да се вслушаш в другите и да оставиш собствените си тревоги настрана", каза Юнкер. Той се съмнява, че случаятс Румъния е такъв.

Според него вътрешнополитическите кавги в Румъния са сигнал, че страната може да не изглежда като едно цяло на европейската сцена.

"У дома е необходим единен фронт, за да се насърчи единство в Европа по време на председателството на Съвета", смята той.

Интервюто на Юнкер за в. "Велт ам зонтаг" предизвика многобройни реакции в Букурещ.

Лидерът на опозиционната партия "Народно движение" Еуджен Томак посочва, че в свободен превод председателят на Европейската комисия е обвинил правителството на Виорика Дънчила в липса на компетентност и функционална неграмотност, предаде агенция Медиафакс. Според Томак европейските лидери нямат никакво доверие на румънското правителство.

Евродепутатът от опозиционната Национално-либерална партия Зигфрид Мурешан също смята, че ЕС няма доверие на правителството на Виорика Дънчила.

"Изявленията на председателя Юнкер потвърждават, че ЕС няма никакво доверие на правителството на Дънчила поради три причини - заради опитите да отслаби правосъдието, заради начина, по който управлява икономиката, и заради начина, по който се отнася към собствения си народ", заяви Зигфрид Мурешан.

За да илюстрира по-образно ситуацията, евродепутатът направи следното сравнение: "Румънското председателство на Съвета на ЕС е моментът, в който Румъния е поканена да играе на финала на Шампионската лига, а управляващата партия изпраща изпаднал от групите отбор от Телеорман". /Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня и премиерът Виорика Дънчила са от южния румънски окръг Телеорман - бел. ред./

Бившият делегиран министър по европейските въпроси Виктор Негреску, който неочаквано подаде оставка от поста през ноември, коментира във Фейсбук, че думите на Жан-Клод Юнкер будят съжаление, съобщава още Медиафакс. Негреску обаче призна, че Румъния няма големи амбиции за своето председателство заради вътрешнополитическите конфликти.

"Изборите за Европейски парламент, но най-вече президентските избори (в Румъния - бел. ред.) вече поставиха на втори план този исторически за Румъния момент", коментира Виктор Негреску. Според него за едно успешно председателство е необходима реална комуникация между правителството, парламента и президентската администрация в Румъния, но "такава, за съжаление, не съществува".

Представители на управляващата партия в Букурещ направиха различен прочит на интервюто на Юнкер.

Министърът за бизнес средите Раду Опря коментира изявленията на председателя на ЕК като начало на предизборната кампания за изборите за Европейски парламент.

""Румъния е много добре подготвена от техническа гледна точка за председателството на Съвета на ЕС" - чувал съм същото изказване и относно нашето присъединяване към Шенгенското пространство. И в този случай сме изпълнили всички технически изисквания, липсва само политическо решение. Значи пак политически интерпретирам и това интервю", коментира Раду Опря и допълни, че политическите спорове не са характерни само за Румъния.

Министърът заяви също, че в реч пред парламента премиерът Виорика Дънчила е призовала към единство в този уникален момент в румънската история, но "онзи, който не е приел поканата, е президентът Клаус Йоханис".

Евродепутатът от СДП Ръзван Попа заяви, че всеки румънски представител, независимо от коя партия е, има отговорността да даде своя принос за успешното председателство на Румъния. Попа призова всички политици от опозицията да проявят отговорност и да изпълнят дълга си, защото "всеки друг тип поведение би означавал саботаж на интересите на Румъния".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа