Юнкер: Буквата "Б" символизира не само България, но и Бъдещето

Жан-Клод Юнкер. Снимка: ЕПА/БГНЕС

България е великолепно подготвена за европредседателството, правителството дори създаде специално министерство, заявява председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Дойче веле.

"Ръководителката на това министерство Лиляна Павлова, както и премиерът Бойко Борисов са отлично подготвени. С участието и на еврокомисарката Мария Габриел, която върши особено добра работа в моята Комисия, България може да спомогне за значителен прогрес на Европа, убеден съм в това. Защото страната изцяло и без уговорки стои зад европейския дневен ред и поставя в центъра на вниманието именно онези теми, които са от особено значение за европейците: най-вече миграцията, дигиталният пазар, европейският отбранителен съюз и европейското бъдеще на държавите от Западните Балкани", казва Юнкер.

Както и в интервюто си, дадено за предаването "Панорама" на БНТ миналата седмица, председателят на ЕК не пести суперлативите си за България и реагира с раздразнение на коментарите в европейски медии, които се фокусират върху огромния проблем с корупцията и натиска върху медиите в най-бедната страна членка на ЕС. Юнкер твърди, че това са клишета и напомня, че от присъединяването си към ЕС през 2007 г. България е постигнала "огромен напредък, включително и в икономиката".

"Освен това България е една от най-проевропейските страни, т.е. налице е силна воля за действие, за да се намерят общи решения. Поради всичко това моите очаквания са много положителни – не само за европредседателството, но и за необходимите действия за борба срещу корупцията. По този въпрос ние работим в тясно взаимодействие с България в рамките на така наречения Механизъм за сътрудничество и наблюдение и много внимателно следим напредъка в борбата срещу корупцията", заявява Юнкер пред Дойче веле.

По думите му "буквата "Б" символизира не само България, но и Бъдещето".

"Като председател на Европейския съвет, България ще води важния дебат за бъдещето на Европа. А през 2018 -та ние ще извършим промени, които ще бъдат важни основи за бъдещето: като се започне със задълбочаването на нашия икономически и валутен съюз, мине се през бъдещото изграждане на нашата система за даване на политическо убежище и се стигне до бъдещия бюджет на ЕС. Като един почтен посредник, България ще играе важна роля във всичко това, намирайки консенсус между държавите членки", уверен е Юнкер.

Той изтъква, че "България притежава всички необходими предпоставки, за да прехвърли мостове към Западните Балкани, защото познава региона, културата и езиците и защото сама успешно мина през процеса, водещ до приемането в ЕС".

Освен това Юнкер смята, че България може да играе важна роля за едно ново задълбочаване на отношенията с Турция: "Ние във всички случаи имаме интерес да работим с Турция като с близък партньор. От друга страна самата Турция сякаш се отдалечава, тъй че от нея самата зависи да се сближи отново с Европа. Като неин съсед, България може да използва своята особено близка връзка с Турция, за да се оживи диалогът, тя може да действа като посредник и преводач. Винаги е по-добре да говорим едни с други, отколкото едни за други".

Споделяне

Още по темата

Още от Интервюта