Юнкер: ЕС на няколко скорости вече съществува

От концлагери и бойни полета изградихме политически проект в полза на всички

Жан-Клод Юнкер, сн: ЕПА/БГНЕС

Европа на няколко скорости съществува, заяви във вторник председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Федералния парламент на Белгия.

Не може някои държави от ЕС да пречат на други да напредват, добави той, цитиран от БТА, по повод идеята на Белгия, Люксембург и Холандия, подкрепена и от други страни, за обособяване на ядро и периферия в Общността на основата на членството в еврозоната.

Идеята бе представена официално по-рано този месец на заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Малта. Според тази идея ЕС може да се промени така, че държавите от Общността да участват само в онези политики, които възприемат безрезервно.

Отделянето на средства за отбрана е еднакво важно с инвестициите в хуманитарна помощ, посочи Юнкер. Той отбеляза, че е представил това виждане във вчерашния си разговор с вицепремиера на САЩ Майк Пенс. По неговите думи отбранителните разходи са толкова важни, колкото и средствата, отделяни за развитието на държави извън ЕС. Имаме инвестиционен план за Африка, това е континентът на бъдещето, трябва да се борим с причините за имиграцията, допълни председателят на ЕК.

Говорим за европейските кризи повече, отколкото за европейските успехи, но от концентрационни лагери и бойни полета достигнахме до траен политически проект, от който полза имат всички, с най-големия вътрешен пазар в света, с обща валута, заяви още председателят на Европейската комисия пред белгийските депутати.

Кризите пред нас са навсякъде. Откакто оглавих ЕК, първо беше кризата с Гърция, която изглежда вечна, но ще намери решение; последваха войната в Сирия, решението на Великобритания да напусне ЕС, избирането на нов президент на САЩ, посочи Юнкер. Той отбеляза, че преговорите с Лондон, "след внасянето на молбата за развод", ще бъдат трудни, сметката ще бъде солена и въпросът ще засяга всички. Континентът дължи много на Великобритания, без Чърчил нямаше да бъдем тук, коментира председателят на ЕК.

Финансовата криза беше решена, но не цялостно; против сляпото пестене съм, необходима е гъвкавост. Дори без ограничения на бюджетните разходи, при отговорна финансова политика, резултатите за намаляване на задлъжнялостта в ЕС вече са налице, уточни той.

Юнкер определи идеята за социална Европа като пренебрегваната част от европейския проект. Има огромна бездна между хората и политиците, коментира той. Европа не може да бъде изграждана срещу народите, заяви председателят на ЕК.

Той припомни, че първоначалната идея за ЕС е родена от политици от Полша и Чехия преди Втората световна война. Трябва да помним това, когато се случва да назидаваме т. нар. "нови държави" в ЕС, посочи Юнкер.

Споделяне

Още от Европа