Юнкер: ЕС не трябва да се огъва пред САЩ за повече разходи за отбрана

Юнкер: ЕС не трябва да се огъва пред САЩ за повече разходи за отбрана

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Европа не трябва да се огъва пред исканията на САЩ да повиши военните си разходи и изтъкна, че развитието и хуманитарната помощ също са част от поддържането на сигурността, съобщи Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп постави под въпрос ангажимента си към НАТО, ако европейските членки на алианса не повишат разходите си за отбрана до 2 процента от брутния си вътрешен продукт.

САЩ поемат около 70 процента от бюджета на НАТО.

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис вчера предупреди съюзниците от НАТО, че трябва да спазват ангажиментите си за военни разходи, за да не намалят САЩ подкрепата си.

"Това е американското послание от много, много години. Аз съм много против това да допуснем да бъдем тласнати в тази посока", каза Юнкер в кулоарите на започващата днес в Мюнхен международната конференция за сигурността.

Той каза, че знае, че Германия няма да има бюджетен излишък, ако увеличи разходите си за отбрана от 1.22 на 2 процента от БВП.

"Не ми харесва, че американските ни приятели свеждат понятието за сигурност само до военния компонент. Трябва да се развива модерна политика на стабилността, която се състои от няколко компонента", каза Юнкер.

"Ако се погледне какво прави Европа в отбраната, плюс помощта за развитие, плюс хуманитарната помощ, съпоставката със САЩ започва да изглежда по-различно.

Съвременната политика не може да е само повишаване на разходите за отбрана", заяви той.

"Европейците трябва по-добре да комбинират разходите си за отбрана и да харчат парите по-ефикасно", добави Юнкер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?