Юнкер: Европа загуби либидото си

Юнкер: Европа загуби либидото си

Ключовият проблем на европейците е, че те загубиха своето "либидо", смята председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. "Ние не се обичаме едни с други. Загубихме нашето колективно либидо", казва Юнкер в интервю пред германския в. "Ханделсблат", в което обяснява защо според него за ЕС става все по-трудно да убеди хората в аргументите си срещу популизма.

"Ние, европейците, не знаем достатъчно един за друг. Хората в Лапландия нямат идея какво мотивира хората в Сицилия", казва Юнкер и продължава: "Но ЕС се нуждае от общи правила за всички. Затова трябва да обръщаме повече внимание на чувствителността на другите".

Юнкер смята, че последния път, когато в Европа е имало "колективно либидо", е било пет-шест години след Втората световна война, но в "наши дни би трябвало да е много по-лесно за европейците да се влюбват един в друг, отколкото през 1952 г.".

По повод прогнозите, че националистическите и популиските парии ще засилят позициите си след европейските избори на 23-26 май, Юнкер коментира, че за традиционните консервативни и социалистически групи няма да е лесно да се държат заедно.

"Между двете големи групи в Европейския парламент има враждебност, каквато преди нямаше", казва Юнкер по адрес на Европейската народна партия и групата на Социалистите и демократите. "В структурата на партиите има толкова големи различия, че е много трудно да се опише", допълва той.

Председателят на ЕК освен това изразява съмнения относно амбициите на италианския вицепремиер Матео Салвини за създаване на десен алианс.

"Нека да почакаме да видим дали този алианс някога реално ще се материализира. За десните популисти не е никак трудно да обвиняват ЕС. Но доколкото те произлизат от национални движения, срещу тяхната природа е да се борят заедно за нещо на европейско ниво. Такъв съюз бързо би разпаднал", прогнозира Юнкер, който през ноември се оттегля като председател на ЕК.

Той отбелязва, че под негово ръководство ЕК се е съсредоточила повече в "големите неща" и проявявала "скромност" спрямо дребните.

"Аз имах грижата Комисията повече да не се меси във всеки малък детайл от живота на гражданите. Едновременно съм изненадан и разочарован, че никой не забеляза това", коментира Юнкер.

По думите му Брекзит е "специален случай": "Ако в продължение на 40 години внушавате на една нация, че тя всъщност не принадлежи към ЕС, тогава решението ѝ да напусне е логичен резултат. Невестата беше системно охулвана и след това отхвърлена".

Посочвайки безизходицата за Брекзит, в която изпаднаха британските политици, Юнкер коментира, че е несправедливо европейските граждани да винят Брюксел за всеки провал в европейската демокрация.

"Европейската комисия прави всичко възможно. Но това не може да разреши всеки проблем. Комисията не може да компенсира слабостта на националните правителства и демокрации в Европа. Вижте Обединеното кралство. Фактът, че правителството и опозицията тепърва започнаха да разговарят помежду си едва три години след референдума за Брекзит, едва ли е признак за сила на британската демокрация", заявява Юнкер.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?