Юнкер: Европейците трябва да се научат да живеят не толкова нашироко

Европейците трябва да се научат да живеят с не толкова големи пенсии, държавно здравеопазване и други социални придобивки, за да може регионът да се възстанови от финансовата криза, заяви министър-председателят на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който е и председател на групата на финансовите министри на 16-те страни от еврозоната.

Кризата с държавния дълг, която засегна периферията на еврозоната, подтикна правителствата в Европейския съюз да приемат планове за намаляване на дефицитите. Гърция, Испания и други силно засегнати страни от еврозоната започнаха тежки реформи на пенсионните планове, заплатите в държавния сектор и други придобивки.

"Трябва сериозно да поемем нашите отговорности за себе си като държави членки и за нашите граждани", каза Юнкер. "Не можем да продължим да се преструваме, че те могат да се пенсионират на около петдесет години с щедри държавни пенсии и първокачествено здравеопазване, финансирано от държавата."

Страните от еврозоната работят за по-тясно координиране на икономическите си политики, предотвратяване на големи бюджетни дефицити и на големи загуби в конкурентоспособността, които са могли да бъдат избегнати чрез девалвация на валутите им още преди въвеждането на еврото.

"Парична политика от типа "един размер за всички", заедно с премахването на регулирането на обменните равнища, поставя огромен товар върху икономическата политика за справяне с регулирането между националните икономики в [Европейския паричен съюз]", каза още Юнкер.

Споделяне

Още от Европа