Юнкер и Оланд предупредиха, че евентуален Брекзит ще е необратим

Юнкер и Оланд предупредиха, че евентуален Брекзит ще е необратим

Британските политици и избиратели трябва да са наясно, че ако референдумът определи излизане на държавата от ЕС, няма да има допълнителни договорки. Това заяви на пресконференция председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Вън означава вън, добави той. Юнкер, цитиран от БТА, поясни, че за Великобритания и за ЕС е по-добре страната да остане в Общността. По неговите думи ЕС е направил всички възможни отстъпки на преговорите за споразумението с Лондон и премиерът Дейвид Камерън е поискал и получил максимума.

Няма да има никакво предоговаряне повече по отношение на договора за ЕС, постигнахме възможното. Не видях тази договорка да изигра роля в кампанията за референдума, коментира Юнкер. Попитан какъв е планът при решение за напускане на Великобритания, той отговори, че това ще бъде съобщено в петък, в деня след гласуването.

Същевременно френският президент Франсоа Оланд предупреди, че за Париж напускането на Лондон ще е необратимо и че има много сериозна опасност, ако напуснат ЕС, британците повече да нямат достъп до европейския единен пазар и до всичко, свързано с европейската икономическа зона. "Всички трябва да са напълно наясно с това", отбеляза президентът, цитиран от Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа