Юнкер и Таяни в остър сблъсък заради празна пленарна зала в Страсбург

Жан-Клод Юнкер, сн: ЕПА/БГНЕС

Председателите на Европейската комисия и на Европейския парламент Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни влязоха в сблъсък заради празната пленарна зала в Страсбург във вторник сутринта по време на изслушването на малтийския премиер Жозеф Мускат, който отчете приключилото ротационно председателство на страната си.

Тогава в пленарната зала в Страсбург имаше едва 30 души от общо 751 евродепутати.

"Европейският парламент е абсурден, напълно абсурден. Поздравявам тези, които са си направили усилието да дойдат, но фактът, че само 30 депутати са тук за този дебат очевидно показва, че парламентът не е сериозен“, каза Юнкер.

"Това е несериозно, ако тук днес бяха германският канцлер Ангела Меркел или френският президент Еманюел Макрон, залата щеше да бъде пълна", допълни председателят на ЕК.

Юнкер бе прекъснат на два пъти от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, който настоя за уважителен тон към институцията.

ЕП контролира ЕК, а не обратното, заяви Таяни. Той поиска Юнкер да използва друг език, допълвайки, че институцията не е "абсурдна“.

В крайна сметка Юнкер се оттегли, казвайки: "Никога повече няма да присъствам на подобни срещи“.

В отчета си пред евродепутатите малтийският премиер Джоузеф Мускат отбеляза като успех на приключилото преди дни председателство отпадането на роуминга в ЕС, приетото законодателство срещу избягването на плащането на данъци.

Той съобщи, че цялата малтийска армия е впрегната в спасяването на хора в Средиземно море, но добави, че това не може да продължава вечно. Не обвинявам държавите, които искат да защитят собствения си интерес, необходим ни е начин да се справим заедно с миграционния прилив, посочи Мускат.

Той определи оттеглянето на Великобритания от ЕС като "чудовище, което никой от нас не се опита да спре".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?