Юнкер и Туск все още се надяват Великобритания да размисли

Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск

Ако британското правителство се придържа към решението си да напусне ЕС, това ще се случи през март догодина, освен ако няма промяна в мисленето и в сърцата на нашите британски приятели. Сърцата ни са още отворени за вас. Това заяви пред Европейския парламент председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран във вторник от БТА.

Единодушна е оценката, че е постигнат достатъчен напредък в преговорите с Лондон досега. Имаме нужда от повече яснота за виждането на Великобритания за бъдещите отношения. Най-трудната работа предстои, трябва да запазим единство при всяко положение, добави той при обобщаването на разговорите на последната за миналата година среща на държавните и правителствените ръководители от ЕС.

Надявам се думите на Туск да бъдат чути в Лондон, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

 

По повод декемврийското заседание на Европейския съвет той приветства съпричастността на държавите от ЕС по въпроса с миграцията. Юнкер поздрави държавите от Вишеградската четворка за приноса им към фонда за Африка. Квотното разселване на мигранти работи - над 95 на сто от отговарящите на изискванията за преместване мигранти бяха разселени, поясни той. Юнкер изрази очакването останалите пет процента скоро да бъдат преместени.

Необходима ни е съвременна система за предоставяне на убежище, тази година трябва да бъде постигнато общото решение. Никога не съм призовавал държавите извън еврозоната веднага да се присъединят, но в договора за ЕС пише, че ако условията са изпълнени, те трябва да влязат, добави Юнкер.
По въпроса за миграцията Туск отбеляза, че това предизвикателство няма да изчезне в следващите десетилетия и призова за единство при справянето с този въпрос. Първостепенна задача е никога повече да не допуснем повторение на кризата от 2015 г., засега няма съгласие как да постигнем това, посочи Туск.

В последвалите изказвания на политическите групи в ЕП Европейската народна партия (ЕНП) определи въпроса с миграцията като хаос. Няма воля - това нанася политически щети и налива вода в мелницата на популистите, коментира ЕНП.

 

Групата предупреди, че няма да подкрепи договорките за преходния период след напускането на Великобритания, ако не бъдат изпълнени всички необходими условия. ЕНП коментира, че в досегашните преговори единственото постижение за британската страна е да бъдат върнати сините корици на паспортите на британските граждани, макар виненият цвят на паспортите в ЕС да не е задължителен.

Европейските реформатори и консерватори посочиха, че ЕС и Великобритания ще останат приятели и съюзници. Вярваме, че можем да постигнем взаимоизгодна сделка, добавиха те.

Групата на АЛДЕ се пошегува, че нещо е било сложено в напитката на представителя на британската партия за независимост Найджъл Фараж при срещата му с главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, защото след разговора Фараж подкрепи втори референдум във Великобритания. От АЛДЕ призоваха постигнатите с Лондон договорености в първата част на преговорите да залегнат бързо в документ.

Групата "Европа на народите и свободата" коментира, че се търси унищожението на Великобритания. Пътят към федерализма води в задънена улица, добавиха от евроскептичната парламентарна група.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?