По примера на Барозу

Юнкер идва в София за откриването на новите спирки на метрото

Сн.Архив

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер се очаква да посети София в края на март или началото на април за откриването на продължението на метрото до летището. До края на май пък се очаква всички еврокомисари да са посетили страната ни. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Брюксел след срещата на върха.

"Когато идват, виждат как се усвояват европейските пари, как хората се радват. А и когато идват в България подобни хора, това влиза в новините във всички държави. В тази изолация, в която бяхме изпаднали, идваха само да ни се карат", коментира Борисов, предаде БТА.

Той обясни, че тези проекти са "милиардни" и нямаше да се случат без помощта от страна на ЕС.

Строителството на новата 5-километрова отсечка на метрото от бул."Цариградско шосе" до летището започна в края на ноември 2012 г. Тя има четири метростанции, като изграждането ѝ струва 136 млн. лв. Финансирането е осигурено по оперативна програма "Транспорт", като 110 млн. лв. от тях са безвъзмездна европейска помощ, а останалата част се осигуряват от Столичната община и държавния бюджет.

Изграждането на софийското метро е един от проектите сочени като образцови и без забележки от Европейската комисия.

По ирония единствената санкция от 3854 лв., която отнесе общинската фирма "Метрополитен" беше заради тържествата за пускането на втория лъч на метрото през 2012 г. Тогава лентата преряза бившият председател на ЕК Жозе Мануел Барозу, а причината за налагането на финансовата корекция беше ограничително условие в тръжната процедура за избора на фирмата, която ги организира. Това беше "ТВ Ентъртеймънт" на журналистката Надежда Кехайова, като компанията ѝ беше единствената участвала в обществената поръчка. Общо тържествата в чест на Барозу излязоха 47 500 лв. на европейските данъкоплатци.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа