Юнкер: Има напредък, но още няма цялостно споразумение с Лондон

Лондон, Дъблин и Брюксел са се разбрали да няма "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер в началото на срещата им в понеделник в Брюксел

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че въпреки днешния "приятелски" разговор с британския премиер Тереза Мей, все още не е възможно двете страни да постигнат цялостно споразумение по оттеглянето на Великобритания от ЕС.

 

Юнкер изрази това мнение в съвместно изявление с Мей, след което на журналистите не бе дадена възможност да задават въпроси.

Това не е провал, а начало на последния кръг преговори. Очаквам до края на седмицата преговорите да бъдат възобновени, добави той. Въпреки големите ни усилия и напредъка от последните дни, има нужда от допълнителни преговори. Готови сме да възобновим преговорите по-късно тази седмица, сближихме позициите си днес. Тереза Мей е труден събеседник, защитава гледната точка на Великобритания енергично, както правя и аз от името на ЕС, обобщи Юнкер.

Мей се ограничи единствено с оценката, че има "голям напредък". Тя се присъедини към мнението, че остават някои различия и има нужда от още договаряне.

 

След като каза това, Мей се отправи на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Разговорът ѝ с Юнкер днес продължи близо четири часа - далеч над предварително предвиденото.

 

По рано в понеделник вестник "Дейли телеграф" съобщи, че Великобритания и Европейският съюз са постигнали споразумение, което гарантира, че няма да има "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия след Брекзита.

Договорката е била постигната между британските преговарящи, от една страна, и техните партньори от ЕС и Ирландия, от друга, броени часове преди срещата на Тереза Мей с лидерите на ЕС в Брюксел.

"Файненшъл таймс" също съобщи, че е постигнат компромис за границата. Двете страни ще се съгласят да поддържат "регулаторен режим" между Северна Ирландия и Ирландската република след Брекзита, твърди вестникът.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че е окуражен от напредъка на преговорите за избягване на физическа граница между Ирландия и Северна Ирландия, след като Великобритания напусне ЕС. Това засилва перспективата да се премине към разговори за бъдещите търговски отношения между Лондон и общността, отбелязва Ройтерс.

 

"Приближаваме се към достатъчен прогрес на декемврийската среща на върха на ЕС", писа Туск в Туитър.

 

Министър-председателката на Обединеното кралство Тереза Мей се опитва да убеди европейците, че обещанията ѝ вече са достатъчни за това ЕС да склони да започне търговските преговори, които Лондон иска толкова настойчиво.

"Поисках от Тереза Мей да сложи на масата окончателно предложение най-късно на 4 декември, за да можем да оценим дали има достатъчен напредък по време на следващата европейска среща на върха" на 14-15 декември в Брюксел, припомни в петък Туск. Очевидно този срок няма да бъде спазен и преговорите ще продължат.

 

По думите на европейски дипломатически източник остават "четири или пет точки за договаряне" по трите теми, които ЕС определи за абсолютни приоритети, така че сключването на сделка ще е "трудна" но "постижима" задача.

Уреждането на финансовия въпрос между ЕС и Обединеното кралство, изглежда, вече върви в правилна насока. Според Ройтерс през уикенда двете страни са се спряли на сума от порядъка на 50 милиарда евро, с които Великобритания трябва да изпълни ангажиментите си към бюджета на съюза.

 

Но също така е важно каква ще е съдбата на гражданите на ЕС на острова и британските граждани в държавите членки след Брекзит.

 

Като най-сложен проблем през последните седмици се очерта уреждането на статута на ирландската граница, което вече изглежда също е факт.

В петък Туск каза, че Европейският съюз ще отхвърли британското искане за преговори за прехода след Брекзит и бъдещия търговски пакт, ако Ирландия не е доволна от офертата на Лондон за статута на границата със Северна Ирландия.

Преди да предложа на евролидерите ръководни насоки за прехода и бъдещите отношения с Обединеното кралство, първо ще се консултирам с ирландския премиер Лио Варадкар дали британското предложение удовлетворява ирландското правителство. "Нека бъда много ясен: ако предложението на Обединеното кралство е неприемливо за Ирландия, то ще е неприемливо и за ЕС", заяви Туск след среща в Дъблин с Варадкар.

"Обединеното кралство трябва да предложи правдоподобни, конкретни и изпълними решения, които гарантират, че няма да има твърда граница, какъвто и да е изходът от преговорите" с ЕС, каза Варадкар.

Ако бъде върната границата между двете Ирландии след Брекзита, това може да предизвика шок в икономиките им, които са тясно свързани. Възможно е да бъде изложено на опасност и мирното споразумение от 1998 г. в Северна Ирландия, известно като "споразумението от Разпети петък".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?