В пъзела на новата ЕК

Юнкер може да смени ресори и Кристалина Георгиева да поеме енергийния съюз

Жан Клод Юнкер

Ресорът на комисар Кристалина Георгиева може да бъде променен и вместо за бюджета да ѝ бъде възложено да отговаря за енергийния съюз, като запази заместник-председателското си място в следващата Европейска комисия. Това е един от вариантите за размествания в новата комисия след смяната на кандидат-комисаря на Словения, съобщи базираното в Брюксел издание European Voice.

Аленка Братушек бе кандидат за еврокомисар на енергийния съюз, но се оттегли, след като европейските депутати не я одобриха. Така Словения предложи на нейно място вицепремиера Виолета Булц.

Избраният за председател на комисията Жан-Клод Юнкер тази седмица ще направи опит за промени. Във вторник той ще се срещне с Булц, след което ще прецени какво портфолио да ѝ предложи. Тя е министър на развитието, стратегическите проекти и кохезията в лявоцентристкото правителство на Миро Церар от съвсем скоро, като това е първата ѝ политическа позиция.

Според изданието е малко вероятно Юнкер да ѝ даде заместник-председателско място в комисията и ресора "енергиен съюз".

Ако той обаче и даде различен пост без заместник-председателско място, това ще доведе до още парламентарни изслушвания.

Според източници от парламента евродепутатите са подготвени да изслушат Булц следващия понеделник – 20 октомври, в Страсбург в началото на пленарната сесия. Така може да се спази заложеният първоначален срок да гласуват състава на новата комисия на 22 октомври.

Словенката обаче ще има много малко време да се подготви и да отговори на писмените въпроси на депутати, предшестващи изслушванията. Затова по-вероятно е Европейският парламент да одобри новата ЕК на 13 ноември, когато ще се събере за мини-пленарна сесия в Брюксел.

Очаква се Юнкер да обяви разместванията в сряда.

Той има опция да даде на Булц да отговаря за транспорта и така словашкият кандидат Марош Шефчович да поеме първоначално предвидения ресор за кандидата на Словения. Депутатите от транспортната комисия обаче са се противопоставили на тази идея.

Друга опция е да даде на Гюнтер Йорингер, сегашният комисар за енергетиката, вицепредседателско място с ресор енергиен съюз. В момента е планирано той да поеме дигиталната икономика, но по време на изслушването си в ЕП не е демонстрирал ентусиазъм. От друга страна обаче даването на заместник-председателски пост на Германия при положение, че всички останали са планирани за малки страни, ще наруши крехкия баланс, който търси Юнкер.

Има и опция Булц да стане еврокомисар за образованието, културата, младежта и въпросите на гражданството, след като евродепутатите не харесаха унгарския кандидат за поста Тибор Наврачич. Присъствието на гражданството в портфолиото на Наврачич е спорно на фона на напрежението между премиера Виктор Орбан и Европейската комисия по въпроса за човешките права. Евродепутатите обаче няма да искат да наградят Орбан и Юнкер ще трябва да решава въпроса със зам.-председателското място.

Третата опция е именно Кристалина Георгиева, която е номинирана за заместник-председател и комисар по бюджета. Тя може да стане заместник-председател за енергийния съюз, но Юнкер ще се нуждае от още един убедителен кандидат за негов заместник.

Дилемата на Юнкер е, че колкото по-широки промени предприеме, толкова по-дълго време ще е необходимо, за да бъдат те утвърдени.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа