Юнкер не очаква напредък по Брекзита през октомври, "освен ако стане чудо"

Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че не очаква да бъде постигнат съществен напредък в преговорите по Брекзита през идния месец и отваряне на главата за търговията, предаде Франс прес.


"До края на октомври няма да имаме достатъчен напредък, освен ако стане някакво чудо", каза Юнкер при пристигането си на срещата на върха на ЕС в естонската столица Талин.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че преговарящите по Брекзита са отбелязали "добър напредък" към договаряне на правата на експратрираните граждани, и увери, че е ангажирана да насърчи европейските граждани да останат във Великобритания, предаде Ройтерс.

"Ценя приноса, който гражданите на ЕС са дали във Великобритания, но също така искам да се гарантират правата на гражданите, живеещи в други страни от ЕС", каза тя в Талин в отговор на въпрос за искането на британските делови среди и синдикати да гарантира едностранно правата на европейците.


Мей изрази увереност, че речта ѝ във Флоренция миналата седмица е дала нов тласък на тежките преговори по Брекзита и че вижда признаци, че тази нейна реч е сложила край на буксуването.

Тя обаче не каза дали според нея това е било достатъчно за постигане на съществен напредък до октомври, отбелязва Ройтерс.

ЕС трябва да съхрани единството на 27-те си членки, включително в контекста на новите идеи, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Ирландският премиер Лио Варадкар заяви, че атмосферата и настроението на преговорите за Брекзита са се подобрили, предаде Асошиейтед прес.

"Много е очевидно, че трябва да бъде свършена повече работа", каза в същото време той.

 

Ирландският премиер се присъедини към други лидери в оценката, че преговорите за Брекзита не бележат достатъчен напредък.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?