Юнкер не предвижда никакви отговорности за новите еврокомисари от Румъния и Естония

Юнкер не предвижда никакви отговорности за новите еврокомисари от Румъния и Естония

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че е решил да не предоставя никакви ясни отговорности на предложените от Естония и Румъния заместници на оттеглилите се техни еврокомисари. Юнкер предлага на Европейския парламент да подкрепи назначението на новите временни еврокомисари, след като вчера е установил, че отговорят на условията за заемането на длъжността.

В съобщение на ЕК се отбелязва, че Европейският съвет не е постигнал единодушие по предложението на Юнкер оттеглилите се еврокомисари да не бъдат замествани в оставащото време до ноември. Допълва се, че ако ЕП подкрепи назначението на заместниците, те подлежат на утвърждаване и от Съвета на ЕС.

Юнкер добавя, че е изпратил днес съответното писмо до председателя на ЕП Давид Сасоли.

По-рано днес пресслужбата на ЕП поясни, че след като писмото бъде получено, ще насрочи за следващата седмица изслушване на двамата предложени за нови комисари от председателите на парламентарните комисии. След три заседания председателите на комисии ще съобщят оценката си на председателите на политическите групи. В четвъртък се предвижда евродепутатите да гласуват назначенията.

Ако процедурата премине успешно, Румъния ще бъде представлявана в ЕК от Йоан Пашку, а Естония - от Кадри Симсон до 31 октомври. Двамата ще заемат местата на Корина Крецу, която отговаряше за регионалната политика, и Андрус Ансип, който бе зам.-председател на ЕК и комисар за цифровия единен пазар. Крецу и Ансип подадоха оставки след изборите през май, за да станат евродепутати.

ЕК отбелязва, че Пашку и Симсон ще участват равнопоставено в дейността на комисията. Те ще могат да участват в "проектни отбори".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?