Юнкер нямал "еротична връзка" с клаузата за ирландската граница

Юнкер нямал "еротична връзка" с клаузата за ирландската граница

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обясни, че е склонен да се откаже от настояването за въвеждане на предпазен механизъм за ирландската граница, ако всички цели на договора за Брекзит бъдат постигнати, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

"Нямам еротична връзка с предпазния механизъм. Ако целите са изпълнени, всички цели, тогава нямаме нужда от предпазния механизъм", каза той

В центъра на разногласията между Лондон и Брюксел е предпазната клауза, предвиждаща Обединеното кралство да остане в "единна митническа територия" с ЕС, ако не бъде намерено по-добро решение след преходния период. Целта е избягване на връщането на физическа граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, членка на ЕС. Заедно с това обаче върви и спазване на правилото за свободното движение на хората, което обезсмисля до голяма степен Брекзит.

Юнкер оцени като позитивна срещата си в понеделникв Люксембургс британския премиер Борис Джонсън, който настоява за премахване на предпазната клауза.

"Може да постигнем споразумение, не ми допада идеята за (Брекзит) без сделка, тъй като това ще има катастрофални последици", каза Юнкер, който ще предаде председателския пост в Еврокомисията на 1 ноември на германката Урсула фон дер Лайен.

Юнкер потвърди, че са му били изпратени документи от премиера Борис Джонсън, представящи идеи за нова сделка за Брекзит, но каза, че все още не ги е прочел.

Споделяне

Още от Европа