Юнкер обсъдил с турския премиер предстоящата среща ЕС-Турция във Варна

Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е обсъдил с турския премиер Бинали Йълдъръм предстоящата в края на март във Варна среща ЕС - Турция. Това съобщи на пресконференция в Брюксел говорител на комисията.

 

Той отбеляза, че Юнкер и Йълдъръм са разговаряли в кулоарите на конференцията в Мюнхен по сигурността. Попитан дали напрежението покрай морските проучвания за добив на газ в района на Кипър може да доведе до отмяна на срещата във Варна, говорителят отговори отрицателно.

 

В района на икономическата зона на Република Кипър турски бойни кораби пречат на италиански частен плавателен съд да проучи възможностите за добив на газ. Турция настоява проучванията да зачитат правата на кипърските турци върху природните ресурси край острова.

 

Миналата седмица Турция освободи задържания германско-турски журналист Дениз Юджел. ЕК отрече това да е било условие срещата във Варна да се състои. През януари в София Юнкер призова за освобождаването на журналистите, задържани в Турция. Тогава той постави въпроса като условие за подобряване на диалога между Анкара и ЕС.

Споделяне

Още от Европа