Юнкер обяви, че ЕС ще се бори срещу "бедствието" независима Каталуня

Жан-Клод Юнкер

Стремежът на Каталуня към независимост е "бедствие", срещу което Европейският съюз ще се бори, за да подкрепи единството на Испания, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за испанския вестник "Паис", цитирано от световните медии в неделя.

"Каталуня е огромна грижа", допълва той.

"Не ми харесва ситуацията, която предизвика тя. Това е бедствие в няколко отношения. То нагнети политическата обстановка, разпокъса испанското и каталунското общество, причини проблеми в семейства, между приятели. Тъжно е", заяви Юнкер.

Той изпрати послание до бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон, който избяга в Белгия, че поддръжниците на отцепването на Каталуня от Испания "не трябва да подценяват широката подкрепа, която има (испанският министър-председател) Мариано Рахой в Европа".

"Аз подкрепям Европа на регионите, уважаването на тяхната идентичност, това, което ги прави различни", каза още председателят на Евросъюза. това според него обаче "не значи, че ще подкрепяме тези региони във всичките им авантюри, които понякога са огромна грешка, а още повече, ако някой едностранно обяви независимост въз основа на референдум, лишен от гаранции".

Според него правителствата на Испания и на Каталуня могат да спорят за степента на самоуправлението на автономния регион, но Европа е клуб на държави. "И не мога да приема регионите да вървят против държавите. Особено когато са извън закона", каза Юнкер.

Според него, регионалните избори в Каталуня през декември "могат и би трябвало да подобрят" ситуацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят