Юнкер определи "двойните стандарти" при храните като неприемлива практика и обеща действия

Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече неприемлива практиката на "двойни стандарти" при качеството на храните, продавани от едни и същи фирми под едни и същи марки в различни страни от Европейския съюзи.

След среща със словашкия премиер Роберт Фицо в Брюксел Юнкер, цитиран от агенция Асошиейтед прес, каза, че Комисията скоро ще издаде насоки, които да помогнат на националните власти в прилагането на европейските директиви за защита на потребителите.

Той не изключи Комисията да предложи и ново законодателство в тази област, за което вече настояха страните от Вишеградската четворка (Словакия, Полша, Чехия и Унгария), както и България.

"Не смятаме това за второстепенен въпрос ... Не ми харесва идеята да им втора категория граждани в ЕС. Ще следваме общото ни намерение да сложим край на този дискриминационен начин да се снабдяват словаците с храни и други продукти от по-ниско качество. Това е напълно неприемливо", добави Юнкер, цитиран от "Клуб зет".

От своя страна словашкият премиер призова да се вземат мерки във връзка с твърденията, че някои компании продават стоки с по-ниско качество в Централна и Източна Европа, отколкото в останалите европейски страни, предаде Асошиейтед прес.

Роберт Фицо каза днес, че проблемът варира от лошото качество на меса и шоколади до прах за пране с по-малко количество активни съставки.

Не може да допуснем шоколадът в Австрия да е с по-добро качество. Той е на същата цена, в същата опаковка, а качеството не е същото в Унгария, Полша, Чехия и Словакия, заяви Фицо.

АП отбелязва, че в сряда и Румъния се е присъединила към страните, които призоват ЕС да обърне внимание на "двойните стандарти", използвани от компаниите за производство на храни при продажбата на различни продукти под еднакви марки в страните от Източна и Западна Европа.

Практиката се смята за законна в ЕС, при положение че всички съставки на храните са изредени.

Властите в Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България критикуваха няколко международни търговски вериги за използването на тази вратичка за продажбата на по-нискокачествени продукти в съответните страни, отбелязва АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа