Юнкер потвърди решимостта на ЕК да прекрати мониторинга до 2019-та

 Росен Плевнелиев и Жан-Клод Юнкер. Сн. БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер потвърди отново решимостта на комисията да прекрати до 2019 година наблюдението над България по механизма за сътрудничество и проверка. Юнкер направи това изявление на съвместна пресконференция с президента Росен Плевнелиев, предаде БТА от Брюксел.

Освен за механизма двамата са разговаряли по регионални въпроси, както и за готовността на България да участва в инвестиционния план на ЕК. Юнкер изрази очакването България да направи необходимото, за да получи възможно най-голяма полза от този план.

Президентът Плевнелиев запознал своя събеседник с планираните в нашата страна реформи, както и с политическия живот в страната след турбулентните години, в коитосе смениха пет правителства и три парламента. По неговите думи през тази година България е по-стабилна и с ясна заявка за важни реформи в областите на правосъдието, пенсионната система, здравеопазването, образованието и сигурността. Президентът е уверил Юнкер, че настоящата година ще бъде време на реформи и стабилност у нас.

Уверих, че се справяме достойно по отношение на Шенген, по механизма за сътрудничество и проверка имаме ясен план за действие и сме убедени, че към края на текущата година България ще се придвижи много напред, заяви президентът. В България имамеголямата амбиция да бъдем бързи, ефективни и прозрачни, допълни той.

Попитан за предприетия вчера от ЕК нов етап на процедурата срещу макроикономически несъответствия в България, Юнкер отбеляза, че това се дължи на липсата на достатъчен икономически растеж. Той отбеляза, че от друга страна България е сред държавите в ЕС с най-ниските равнища на публичния дълг. Вчерашното решение не е трагедия, коментира той.

Попитан дали България може да създаде един необходимите на ЕС два нови газови разпределителни центъра, председателят на ЕК посочи, че това е технически въпрос. Той изрази надеждата комисията да помогне на нашата страна в изграждането на връзките към газопреносните системи на съседните държави.

По повод обявената вчера стратегия за обособяването на европейски енергиен съюз държавният изрази задоволство, че тя е насочена към Югоизточна Европа и насърчава постигането на поне три енергийни независими източника за всяка държава.

България успя, след като през 2008 г. бяхме оставени на студено в най-студения ден от зимата, тогава президентът Путин и Украйна отново имаха спор, да направи така, че съществуващата газова връзка с Гърция да бъде двупосочна. Това е гаранция за нас, ако стане трудно и тежко, имаме алтернативна доставка от Гърция. Същевременно успяхме да разширим малко съществуващото газово хранилище, там има ресурси, които биха помогнали на държавата до края на зимата за необходимите доставки. По-важно е да заработи по-бързо връзката с Румъния, да бъде двупосочна. Тя е в много напреднала фаза на изпълнение, разчитаме и на ЕК, за да бъде въпрос на месеци, а не на години, тогава ще бъдем още по-спокойни, заяви президентът.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?