Юнкер препоръча на Ердоган добре да помисли, взимайки решение за договора с ЕС

Турският президент и председателят на ЕК след срещата им в Брюксел през октомври 2015-та.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посъветва президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган внимателно да отчете всички възможни последствия, ако реши да преразгледа договора с Европейския съюз, предадоха осведомителните агенции.


Президентът Ердоган трябва два пъти да помисли преди да заявява, както това вече правят редица министри в неговото правителство, че договорът с ЕС ще бъде невъзможно да бъде реализиран, каза Юнкер пред журналисти в Париж.

Преди това турският президент информира Европейския съюз, че парламентът на неговата страна ще блокира осъществяването на договора с ЕС за мигрантите в случай, че не бъде постигнат напредък по въпроса за предоставянето на безвизов достъп на турците на страните от Европейския съюз.

Юнкер подчерта, че ако Турция предприеме такава стъпка, на турския ръководител ще се наложи след това да обяснява на младите турци, на бизнесмените в страната, на журналистите и други граждани защо ще имат трудности да излизат от територията на страната. А също защо именно Ердоган е виновен за това, че турците са се лишили от възможност свободно да пътуват в Европа.

Юнкер отбеляза, че отдавна поддържа приятелски отношения с президента Ердоган, но сега те са станали много сложни. Ръководителят на Европейската комисия констатира при това намаляването на интереса на Турция към Европейския съюз, което се забелязва в последните години. Напомняйки колко сложни и интензивни преговори са предшествали сключването на споразумението, Юнкер призова Турция да изпълни всичките 72 съдържащи се в документа условия. Ние разчитаме на това, че Турция ще разработи ново законодателство за борбата с тероризма, което ще съответства на нормите на ЕС в сферата на антитерористичната борба, каза Юнкер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?