Юнкер припомни на Сърбия, че трябва да реши спора си с Косово, ако иска да влезе в ЕС

Сръбският президент призова за компромис с Косово, защото "иначе ще продължим да живеем в миналото"

Жан-Клод Юнкер и Александър Вучич по време на срещата им в Белград

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Сърбия трябва да реши спора с Косово, преди да може да влезе в ЕС, предаде Асошиейтед прес.

След среща със сръбския президент Александър Вучич Юнкер заяви, че Сърбия е на прав път, но ЕС не може да приеме страна с нерешени териториални спорове.

"Сърбия вече е изминала впечатляваща част от пътя си" към ЕС, но има "редица проблеми, които все още не са решени", каза Юнкер. Той даде примери с нуждата от съдебна реформа и по-добро спазване на върховенството на закона.

Вучич заяви, че призовава към компромис с Косово, чиято декларация за независимост от 2008 г. Белград не признава. "Трябва ни компромис, иначе ще продължим да живеем в миналото", каза Вучич.

Юнкер каза, че ЕС иска правно обвързващо споразумение между Сърбия и Косово, но съдържанието на документа зависи от тези две страни. ЕС помага в преговорите за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.

Изказването на председателя на ЕК, в което бе заобиколен най-деликатният въпрос – признаването на независимостта на Косово от страна на Сърбия, показва, че Брюксел подкрепя усилията за намиране на подходяща алтернативна формулаза уреждане на споровете между двете страни, която да доведе до нормализация в отношенията без буквално „признаване“.

Десет години след като Косово обяви независимост, тя е призната от 115 държави, но все още не е член на ООН заради съпротивата на Сърбия, Русия и Китай.

Юнкер е на посещение в Сърбия като част от обиколка в страни от Западните Балкани, които желаят да се присъединят към ЕС в момент, когато Русия се стреми да засили влиянието си в региона, особено в Сърбия. Посещението му идва, след като ЕС изготви нова стратегия за разширяване, в която се предвижда възможността Сърбия и Черна гора да станат новите членки на ЕС през 2025 г., отбелязва АП.

Юнкер вече посети Македония и Албания. След Сърбия той ще направи визити в Черна гора, Косово и Босна. Обиколката му ще завърши с участие в среща на върха на ЕС с регионални лидери в София на 1 март.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа