Юнкер призова европейските лидери да "бръкнат в джобовете си"

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова европейските ръководители да "бръкнат в джобовете си" на срещата на върха утре и в петък в Брюксел, за да финансират плана за инвестиции, целящ да се съживи европейската икономика и за да се окаже помощ на Украйна, предаде Франс прес в сряда.

Участието на държавите във Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI) ще има мултипликационен ефект за финансирането на проектите, подчерта той в реч в Европейския парламент в Страсбург.

Много държави изразиха интерес. Сега очаквам конкретни предложения, не само думи, думи, допълни той. Председателят на ЕК припомни, че Украйна, която ще бъде втората тема на обсъждане на срещата на върха, има нужда от 2 милиарда евро.

Страните трябва да бръкнат в джобовете си и да осигурят по-голяма гъвкавост на европейския бюджет, тъй като кредитната линия за тази помощ е намалена до един твърде малък пакет, а пък ако се използват всички средства за Украйна, то няма да остане нищо, предупреди той.

В края на седмицата европейските ръководители ще обсъдят в Брюксел плана на Юнкер за инвестиции за три години, който трябва да позволи да бъдат мобилизирани 315 милиарда евро.

От европейския бюджет и Европейската инвестиционна банка ще дойдат 21 милиарда евро под формата на гаранции за Европейския фонд за стратегически инвестиции, за да се привлекат частни инвеститори. Капацитетът на мобилизация на фонда ще се засили, ако страните членки също внесат гаранции, отбелязва АФП.

Българското правителство одобри в сряда позицията на страната за участие в редовното заседание на Европейския съвет.

Основна дискусионна тема по време на срещата на държавните и правителствените лидери от ЕС ще бъде подобряването на инвестиционната рамка в Европа като средство за насърчаване на растежа и усилията за провеждане на структурните реформи. Фокусът ще бъде върху Плана за инвестиции в Европа, като се очаква да бъдат одобрени основните му характеристики, включително предложения Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). Целта на Фонда е мобилизиране на нови инвестиции в стратегически сфери в периода 2015-2017 г. допълвайки проектите, финансирани понастоящем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) или по линия на съществуващите програми на ЕС.

Очакваме практическото прилагане на инициативата да се осъществи по начин, който да осигурява равномерно разпространение на ползите от инвестициите и в периферните и по-бедни региони от ЕС. Важно за нас е при реализирането на инициативата да бъде гарантирана равнопоставеност между държавите-членки, при отчитане целта за сближаване и предвиждане на възможности за приоритетно получаване на средства от по-слабо развитите региони. Подчертаваме, че при равни други условия инвестициите в по-бедните райони имат потенциала да генерират по висока добавена стойност, се посочва в позицията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа