Юнкер призова Италия да се уважава и да не се поучава

Юнкер призова Италия да се уважава и да не се поучава

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова германците да проявят уважание към Италия и нейното ново коалиционно правителство, в което влизат популисти и крайната десница. Юнкер настоя, че властите в Рим не биват да бъдат поучавани отвън, предаде АФП.

"Трябва да покажем, че уважаваме Италия", каза Юнкер пред изданията от германската пресгрупа “Функе“.

В отговор на въпрос за огромния външен дълг на Италия, Юнкер каза, че "изобщо не е привърженик да се поучава Рим". Той припомни, че това е било правено с Гърция, по-специално от страни като Германия в момента на гръцката криза.Юнкер каза, че не бива да се повтарят грешките, допуснати с Атина, когато Алексис Ципрасдойде на власт през 2015 г.

 "Достойнството на гръцкия народ бе потъпкано. Това не трябва да се повтаря сега с Италия", каза Юнкер.Той допълни, че не иска изобщо да се намесва в италианските вътрешнополитически въпроси.

"Ценя много италианския президент Матарела. В този контекст на криза, не говорих с него. Поздравявам се, че не се намесих, въпреки че изкушението беше голямо.Италианците имат усет за това, което ще е добро за страната им. Те ще се справят", каза Юнекр.

Според него няма риск от нова дългова криза в еврозоната, въпреки идването на власт на антисистемна коалиция в Италия.

"Реакциите на финансовите пазари са ирационални. Хората не трябва да извличат политически заключения от всяко колебание на борсите. Инвеститорите са грешили по толкова поводи преди това", казва Юнкер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа