Юнкер призова Лондон да не дискриминира работниците от ЕС

Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер предупреди в събота Великобритания да не дискриминира работниците от страните членки на ЕС, съобщи ”Ройтерс”. Той предупреди, че всички действия, насочени срещу свободното движение на хора, в крайна сметка могат да навредят на капиталовите потоци към финансовия център на Лондон.

Юнкер направи този коментар по време на дискусия по австрийска телевизия, след като британският премиер Дейвид Камерън изложи план за ограничаване на достъпа на имигрантите от ЕС до социални помощи.

Юнкер каза, че Еврокомисията иска да дискутира темата спокойно с Великобритания, но добави, че мигрантите от страните от Източна Европа отиват в други държави членки на ЕС да работят и не трябва да бъдат третирани като престъпници.

Жан-Клод Юнкер коментира, че е категорично против дискриминацията. ”Не може да се действа така, сякаш всички поляци, румънци и българи, които са на европейския трудов пазар, са от криминален контингент. Това са хора, които работят, за да получат заплащане”, каза той.

От офиса на британския премиер Дейвид Камерън отказаха коментар.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?