Юнкер призова Ципрас да спре с лъжите

Вече няма да има прегръдки и закачки между Юнкер и Ципрас

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер промени рязко тона си към управляващите в Гърция и обвини премиера Алексис Ципрас, че умишлено изкривява предложенията на кредиторите за уреждане на дълговата криза, съобщава “Ройтерс“. Това се случи на пресконференция в Брюксел във вторник вечерта.

Юнкер каза, че го е грижа за гръцкия народ и най-вече за бедните гърци, но не и за правителството на Гърция. Според него гръцкият кабинет подвежда хората по отношение на преговорите. Той допълни, че много от обясненията на Ципрас за изискванията на кредиторите не отговарят на истината. “Не съм казвал такава неща“, каза Юнкер.

Като пример той даде изказването на Ципрас, че се иска повишаване на ДДС върху лекарствата, електроенергията, някои данъци и т.н. “Не само не съм предлагал това, но го смятам за голяма грешка. Дебатът ще бъде много по-лек и за двете страни, ако Атина спре с лъжите и представя точно исканията на Европейската комисия“, каза Юнкер.

От своя страна, финансовият министър Янис Варуфакис коментира, че правителството не е подменяло позицията на Юнкер. “ "Юнкер или не чете документите, които дава на Ципрас, или ги е чел и е забравил“, грубо отговори Варуфакис.

Обвиненията на Юнкер бяха отправени заради пламенната реч на Ципрас пред гръцкия  парламент. Премиерът обясни, че ЕС и МВФ са поискали да се намаляват пенсии и да се вдигат данъци, "за да бъде унижено не само гръцкото правителство, но и целият гръцки народ". Той посочи, че кредиторите искали увеличение с 10 процента на ДДС върху електричеството и лекарствата.

"Не подкрепям повишен ДДС за тока и лекарствата и премиерът прекрасно знае това. Това би било голяма грешка. Дебатът в Гърция и извън Гърция би бил по-лесен, ако гръцкото правителство казва точно какви са реалните предложения на Еврокомисията", каза Юнкер. "Обвинявам ги, че казват на гръцкото общество неща, които не съответстват на това, което съм заявил пред гръцкия премиер", каза още той.

Във вторник премиерът Ципрас не показа, че има промяна в позицията му в преговорите с кредиторите на Гърция.

"Убеден съм, че бъдещите историци ще признаят, че малка Гърция с нейната малка сила днес води непосилна битка не само за себе си, но и в името на народите на Европа", каза премиерът пред гръцкия парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?