Юнкер призова за сближаване на вижданията по въпросите за миграцията

Себастиан Курц и Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова в сряда държавите от ЕС да сближат вижданията си по въпросите за миграцията. Той направи това изявление на съвместна пресконференция с канцлера на Австрия Себастиан Курц, предава БТА от Брюксел.


Юнкер определи вчерашното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург като "противоречиво" заради прозвучалите там мнения по обсъжданите промени в миграционното законодателство. Той добави, че не е в състояние да отхвърли общото предложение на Австрия и Дания мигрантите да бъдат държани в лагери извън ЕС.


Председателят на ЕК съобщи, че днешните разговори с Курц и австрийското правителство в Брюксел, свикани в навечерието на австрийското председателство на Съвета на ЕС от началото на юли, са засегнали много теми, включително Западните Балкани.


Имам големи очаквания за австрийското председателство, добави той. По някои въпроси имаме различни виждания, но по повечето споделяме общи гледни точки, посочи Юнкер.

 

Той определи правителството във Виена като "проевропейско", макар крайната десница да е част от управлението.

 

Юнкер призова за прекратяване на проверките по вътрешните граници на Шенген. Австрия е една от държавите, въвели подобни извънредни проверки с оправданието за заплаха за сигурността от неуправляемото движение на мигрантите.


Курц определи обстановката, в която предстои началото на австрийското председателство, като сложна. По неговите думи е трудно предвиждането дори на краткосрочното бъдеще покрай поведението на САЩ и Русия, както и заради предстоящото напускане на ЕС от Великобритания.

 

Той отбеляза, че ако до края на месеца Европейският съвет не постигне решение по промените в миграционното законодателство, въпросът ще бъде обсъден на среща в Залцбург през септември.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа