Юнкер: С Тръмп и без него, Европа трябва да продължи по своя път

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С Тръмп и без Тръмп, Европа трябва да продължи по своя път, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред журналисти, цитиран от БТА в понеделник. Европа трябва да играе амбициозна роля на континента и в света на фона на последните събития на световната сцена, добави той.

Европа не се гради срещу (интересите на) държавите и на народите. Европа няма да съществува, ако не отчита интересите на европейците, посочи Юнкер. На социалния дъмпинг трябва да се сложи край, допълни той след среща с френския премиер Бернар Казньов. Често чуждестранните работници биват експлоатирани срещу собствения им интерес и в ущърб на местните им колеги, коментира Юнкер.

Казньов и Юнкер са говорили днес подробно за промените в директивата за командированите работници, за въвеждането на минимална заплата в ЕС, както и за възможността за получаването на еднакво възнаграждение срещу полагането на еднакъв труд на едно и също място. Темата за командированите работници и социалния дъмпинг е сред основните въпроси от френската предизборна кампания.

Миналата седмица по инициатива на Франция в Париж бе подписано споразумение между Германия, Австрия, Белгия, Люксембург, Дания, Италия, Норвегия и Швеция срещу подкопаването на цената на труда в областта на международните превози. Белгийски медии показаха данни, според които българските шофьори са най-ниско платени в целия ЕС и разликите с най-скъпо работещите им колеги от Белгия са над 24 пъти.

Например годишно белгийски дружества за превозни услуги плащат 16 хиляди евро за осигуровките на един служител, а общият разход за шофьор достигат 56 хиляди евро на година. За български шофьор се плащат 673 евро осигуровки за година, а общите разходи годишно са 16 хиляди евро.

Явлението, което директивата на ЕС цели да предотврати, е наемането на шофьори (и строители) от Източна и Централна Европа, които работят в "скъпите" страни от ЕС, но получават възнаграждение като у дома и се осигуряват в своята родина.

Споделяне

Още от Европа