Юнкер се обяви за европейска интеграция в областта на отбраната

Жан-Клод Юнкер, сн: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че САЩ "вече не са заинтересувани от гарантирането на европейската сигурност вместо нас".

Юнкер отправи предупреждението в реч, която произнесе на международна конференция по сигурността в Прага, съобщи Ройтерс.

Той каза, че ЕС ще трябва да постигне напредък към по-голямо сътрудничество в областта на сигурността и отбраната.

"Нашето уважение към НАТО не може повече да бъде използвано като удобно алиби в привеждането на доводи срещу по-големите европейски усилия (в областта на отбраната и сигурността)", каза Юнкер.

"Нямаме друг избор освен да защитаваме сами нашите собствени интереси в Близкия изток, по въпроса за климатичните промени, по нашите търговски споразумения", допълни Юнкер.

Той заяви, че ЕС има намерение да стане най-големия в света инвеститор във военната промишленост в идните години.

"Представеният от Европейската комисия проект за инвестиционен фонд за отбраната на ЕС ще позволи на съюза да стане най-големият в света инвеститор в сектора на отбраната", каза Юнкер.

Предвижда се фондът да помогне на държавите от ЕС по-ефективно да изразходват средствата за отбранителни способности, като се ограничи дублирането на разходи и се постигне по-добро съотношение между качество и цена.

Фондът ще съгласува, допълва и увеличава националните инвестиции в научноизследователска дейност в областта на отбраната, в разработването на прототипи и в придобиването на отбранително оборудване и технологии. До 2020 г. фондът би трябвало да осигури инвестиции в размер на 5,5 милиарда долара годишно във военно-промишления комплекс на страните от ЕС.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?