Юнкер се съмнява в способността на Румъния да ръководи ЕС

Шефът на ЕК обвини страните от ЕС в лицемерие по повод мерките за усилване на външните граници

Юнкер се съмнява в способността на Румъния да ръководи ЕС

Дни преди старта на румънското европредседателство, шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази съмнение дали Румъния ще е в състояние правилно да ръководи Съвета на ЕС през идните шест месеца.

Макар Румъния да е "добре подготвена" на техническо равнище, "аз все пак смятам, че правителството в Букурещ все още не разбира докрай какво означава да председателства страните от ЕС", казва Юнкер в интервю пред германския в. "Велт ам Зонтаг".

"Обмисленото действие изисква също така желание да слушаш останалите и твърда воля да поставиш собствените си проблеми накрая на опашката. Поради тази причина, аз имам някои съмнения", заявява Юнкер по повод румънското европредседателство, което започва на 1 януари и ще продължи до края на юни.

В последно време румънското правителство бе разтресено заради вътрешни боричкания в управляващата Социалдемократическа партия, оставката на министъра по европейските въпроси и обвинения за сериозни отстъпления в борбата срещу корупцията, припомня сайтът "Политико".

Юнкер отбелязва, че подобни вътрешни скандали пречат на страната да действа като солиден субект в европейската политика: "Обединеният фронт у дома е необходим за насърчаването на европейското единство по време на председателството на Съвета на ЕС".

Председателят на ЕК освен това подкрепя изключването на партия "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан от европейското политическо семейство.

"Аз поисках Европейската Народна партия да изключи унгарската партия "Фидес" от редиците си", казва Юнкер и добавя: "Аз мисля, че християндемократическите ценности, на които е основана ЕНП, вече не са съвместими с политиката на "Фидес".

Той уточнява, че ЕНП е отхвърлила предложението му.

Юнкер също така предупреждава, че традиционните партии не бива да следват риториката на популистите. "Аз мисля, че е голяма грешка, че в традиционните политически семейства расте броят на онези, които "сляпо следват популистите", коментира той.

"Ние трябва да се противопоставим [на популистите], давайки им да разберат, че те са само шумни, но нямат конкретни решения, които да предложат в отговор на предизвикателствата на нашето време", заявява Юнкер.

Освен това той предупреди, че гражданите на ЕС се отчуждават все повече и това е проблем, по който трябва да се работи още преди изборите през май, за да се гарантира, че това разделение няма да стане прекалено дълбоко.

Европа трябва да бъде единна в борбата срещу троловете и хакерските групи от Китай и Русия, които може да се опитат да повлияят на гласуването, добави Юнкер.

Той освен това обвинява някои страни в ЕС в лицемерие по въпроса за усилването на охраната на външните граници на съюза и укрепването на европейската гранична агенция Фронтекс.


"Всички държавни и правителствени лидери на страните от ЕС вече повече от две години искат подобряване на охраната на външните граници, - отбелязва Юнкер. - И изведнъж мнозина сега започнаха да се съмняват . . . Това, според тях, ту е намеса в националния суверенитет, ту нещата се развиват твърде бързо, и сумите са твърде високи. Това е крещящо лицемерие."


"Европа не може да работи по този начин, трябва да действаме бързо, за да можем наистина да установим контрол над външните граници на ЕС", подчертава той.

През септември Еврокомисията предложи до 2020 г. на разположение на Фронтекс да се предостави постоянен резервен контингент от 10 000 души. Това е с 8.5 хиляди повече от наличния сега кадрови потенциал на агенцията. Редица страни членки обаче възприеха много критично това предложение.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?