Юнкер ще определи ресора на българския еврокомисар следващата седмица

Мария Габриел обяви, че ще работи за обединението на Европа и интересите на България

Правителството очаквано предложи в сряда за български еврокомисар Мария Габриел, която вероятно ще поеме ресора "Дигитализация".

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева съобщи, че следващия вторник Габриел ще има среща с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на която ще бъде официално определен ресорът на българския еврокомисар. След това Габриел трябва да бъде изслушана и одобрена от Европейския парламент.

Самата Габриел посочи пред журналисти в Министерския съвет, че първият ѝ приоритет на новата позиция ще е обединението, което по думите ѝ гради бъдещето.

"България е обединител, по този начин тя ще отстоява каузата - европейски ценности и ЕС, който да е полезен на гражданите във всекидневия им живот", допълни Габриел.

България е без еврокомисар от началото на годината, когато Кристали Георгиева напусна ЕК, за да поеме висш пост в Световната банка.

Консултациите за ресора на Габриел продължават

Тя коментира, че решението за ресора ѝ е в ръцете на Юнкер, но "какъвто и да е той, водещ приоритет е защита на интересите на България и европейските граждани".

В сряда премиерът Бойко Борисов информира с писмо Юнкер за избора на Габриел, след като миналата седмица пое ангажимент пред него кабинетът бързо да излъчи представител в ЕК.

"С радост мога да Ви съобщя, че днес - още на първото си заседание, българското правителство взе решение да номинира за този пост Мария Габриел. Благодарение на нейните професионални качества и дългогодишен опит в Европейския парламент съм убеден, че Мария Габриел ще има важен и стойностен принос към работата на Комисията", посочи Борисов.

Захариева уточни от своя страна, че единственото условие към България е било кандидатът ни да е жена заради баланса между половете в комисията.

В сряда заместник-председателят на ЕК Андрус Ансип коментира, че ще е добре, ако българският еврокомисар поеме въпросите на цифровизацията.

Ансип бе натоварен с този ресор, след като бившият зам.-председател на комисията Кристалина Георгиева подаде оставка в края на миналата година. Отговорностите на Георгиева бяха поверени на германския еврокомисар Гюнтер Йотингер, който дотогава отговаряше за цифровизацията.

Председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер от своя страна приветства избора на Габриел и коментира, че Европа има нужда от идеите на младите жени за бъдещето.

"България представя много добър кандидат за следващ комисар. Мария Габриел е много опитен колега в европейската сфера. Работи в Европейския парламент от 2009 година, сега е заместник-председател на най-голямото политическо семейство в парламента (на ЕНП), така че знае за какво става дума, когато говорим за европейски въпроси. Млада е и е жена!", коментира Вебер.

БСП и ДПС с резерви към избора

Депутатът от БСП Кристиан Вигенин коментира обаче, че за левицата е неприемлив начинът, по който е било взето решението.

"Струва ни се, че това е по-скоро едно политическо назначение, доколкото тя е в ръководството на групата на ЕНП. Смятаме, че така, както неведнъж сме настоявали още в предишни случаи с Кристалина Георгиева, трябваше да се направи най-малкото консултация с основните политически сили, както по отношение на кандидатурата, така и по отношение на възможния ресор", коментира той.

Според него ресорът, който се обсъжда за Габриел, е далеч под значимостта на ресора на Кристалина Георгиева - бюджет и човешки ресурси.

"А това е до голяма степен отговорност на ГЕРБ. Мария Габриел, макар и един активен евродепутат, нито образованието ѝ, нито досегашната ѝ работа в ЕП имат връзка с ресора, който ѝ се предлага, но въпреки всичко ѝ пожелаваме успех", каза Вигенин.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от своя страна коментира, че е в правомощията на МС да предложи еврокомисар, но "въпросът е малко по-различен – доколко и как МС носи своята отговорност, защото от около 9 месеца ние нямаме еврокомисар".

Според него това е отказ от власт в европейските институции. За Карадайъ е важно и какъв ресор ще имаме. Защото предишният ни еврокомисар заемаше много важен ресор и това е тема, която трябва да бъде коментирана, допълни той.

Вицепрезидентът: Много се зарадвах на новината

Много се зарадвах на новината, че Мария Габриел може да е следващият български еврокомисар, дано се потвърди в следващите часове, каза в сряда сутрин пред бТВ вицепрезидентът Илияна Йотова. Преди да заеме този пост тя бе евродепутат от основните конкуренти на ГЕРБ и ЕНП – БСП и Партията на европейските социалисти.

Зная, че националният интерес на България ще е максимално защитен, тя би била много по-различен еврокомисар от предшествениците си. Почти 10 години съм работила с нея и заставам зад думите си, каза Йотова.

Сагата с българския еврокомисар

Мария Габриел е евродепутат от 2009 година. Завършила е българска и френска филология в Пловдивския университет и магистратура по сравнителна политика и международни отношения в Докторската академия по политически науки в Бордо.

България е без еврокомисар от началото на годината, когато Кристалина Георгиева напусна ЕК, за да поеме висш пост в Световната банка. Тя беше зам.-председател на Европейската комисия (ЕК) и еврокомисар по бюджета и човешките ресурси и беше заместена от германския еврокомисар Гюнтер Йотингер, който отговаряше за дигиталния пазар.

България до момента е без еврокомисар, тъй като Бойко Борисов се отказа да издига кандидат в края на миналата година, докато правителството му беше в оставка, а служебният кабинет на Огнян Герджиков след известни колебания реши да остави това на следващото редовно правителство.

Така България остана месеци наред без свой представител в ЕК и създаде прецедент. Брюксел официално успокои, че липсата на български еврокомисар не е проблем, но казусът повдигна отново дебата дали е необходимо всяка страна задължително да има свой представител в комисията.

Миналата година Бойко Борисов коментира, че ни е нужен "еврокомисар по екология или регионално развитие", но подобно портфолио изискваше сериозно разместване в ЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа