Юнкер ще представи вижданията си за бъдещето на ЕС в сряда

Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще представи пред Европейския парламент в Страсбург в сряда вижданията си за бъдещето на ЕС. Очаква се той да очертае петте възможности, залегнали в Бялата книга за развитието на Общността в следващите години, предаде БТА от Брюксел.

В речта си за състоянието на Съюза Юнкер ще отчете постиженията на ръководената от него комисия до средата на мандата. Председателите на политическите групи в ЕП ще посочат основните задачи до следващите избори за евродепутати през юни 2019 година.

Утре ЕП ще обсъди доклад за мерките за осигуряването на доставките на газ. Държавите от ЕС, изпитващи недостиг при снабдяването, следва да могат да разчитат на помощ от съседните страни по силата на нови европейски правила. Новите правила ще бъдат обсъдени и гласувани утре от евродепутатите. Занапред всяка държава от ЕС, която изпитва затруднения при снабдяването с газ, ще може да съобщи на другите страни от Общността и така ще си осигури помощ, за да избегне недостиг. Новите правила се очаква да влязат в сила преди настъпването на зимата.

Също утре евродепутатите ще се запознаят с доклад за контрола на износа на оръжия. В сряда те ще приемат резолюция за разширяване на списъка с изискванията за износ, сред които са оценка дали дадена сделка може да доведе до корупция. Правилата предвиждат налагане на наказания на държавите от ЕС, които не изпълняват общото решение.

Държавите от ЕС са вторият най-голям износител на оръжия в света (26 на сто) след САЩ (33 на сто) и преди Русия (23 на сто), се посочва в съобщение на ЕП. Между 2012 и 2016 г. износът на тежко въоръжение, например ракети, военни самолети и подводници, достигна най-големия обем след края на Студената война, се посочва в текста.

Във вторник ЕП ще разисква обстановката в Северна Корея след поредицата ракетни изпитания от режима в Пхенян. Миналата година ЕП прие резолюция, в която осъди ядрените опити и призова Северна Корея да се въздържа от по-нататъшни провокативни действия, като се откаже от своите програми за ядрени и балистични ракети.

Утрешната програма предвижда още върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини да запознае ЕП с усилията за спирането на миграционните потоци към Европа през Средиземно море. Допълнителните мерки, които се обсъждат, включват повишаване на сътрудничеството със страни от Африка за по-добра охрана на границите, преразглеждане на европейското законодателство за миграцията и правото на убежище, и усилията за стабилизиране на Либия. ЕП отчита, че миналата година до италианските брегове са достигнали 181 436 мигранти, а от началото на тази година са дошли още 99 742 души. По данни на Международната организация по миграция тази година 2537 души са загинали в опит да пресекат Средиземно море.

Във вторник следобед евродепутатите ще обсъдят с Могерини бъдещето на Турция в Европа, продължаващото влошаване на положението с върховенството на закона там, правата на човека и свободата на медиите. Очаква се на пленарната си сесия през октомври ЕП да приеме резолюция по тези въпроси. През юли евродепутатите призоваха ЕК и правителствата в ЕС незабавно официално да замразят преговорите с Анкара за присъединяване, ако Турция извърши предвидените промени в своята конституция, залегнали в отминалия референдум.

Дневният ред на ЕП за четвъртък предвижда ЕК да представи оценката си по проекта за разширяването на газопровода "Северен поток". Газопроводът осигурява преноса на газ от Русия към Германия.

Споделяне

Още от Европа